KEÇİ SÜTÜNDEN GELEN LEZZET
Kahramanmaraş dövme dondurması, Maraşlı Osman Ağa’nın orkideden salep yaparken tesadüfen keşfettiği sütlü bir tatlıdır. “Salepli karsambaç” ismiyle Osmanlı döneminde tüketilen bu lezzetli dondurma, üç kuşak sonra “Maraş dondurması” olarak tanınır oldu. Keçi sütünden yapıldığı için diğer tüm dondurmalardan farklılaşan Maraş dondurması hakkındaki detayları yazımızda okuyabilirsiniz.
Dondurma, Maraş dağlarındaki kekik, çiğdem, keven ve sümbül bitkileri ile beslenen keçi sütünden yapılır. Anadolu’ya özgü bir ürün olan Maraş dondurması, yalnızca Maraş sınırlarında imal edilmek zorundadır. Tamamen tesadüflere dayalı hikâyesi ise şöyle…
Yörede Maraşlı Osman Ağa diye tanınan ve Osmanlı saraylarına ve soylu ailelere yabani orkide yani salep satan Maraşlı tacir, bir gün satıştan artan salebi şeker ve süt ile karıştırarak kara gömer. Ertesi gün salebin kıvamındaki değişiklik dikkatini çeker ve bu karışımın yoğunluk kazandığını, sakız gibi uzadığını görür.
Tadına baktıktan sonra bu yeni karışımı oldukça lezzetli bulan Osman Ağa, çevresindeki insanların da bu yeni tatlıyı beğenmesi üzerine “Salepli karsambaç” olarak ticaretini yapmaya başlar. Kahramanmaraş dondurmasının en büyük özelliği, üretiminde kullanılan sütün sadece keçi sütü olmasıdır.
Kahramanmaraş’taki Ahir Dağı’nın eteklerinden beslenen keçilerin sütü önce bir uzman tarafından kontrol edilir. 90 °C sıcaklıkta ısıtılan sütler mikroorganizmalardan arındırılır. Daha sonra bu süte, Ahir Dağı’ndan toplanan salep ve şeker katılır. İyice karıştırılan bu karışım, 6-8 saat dinlendikten sonra -6 °C derecede soğutulur. Lezzetli olduğu kadar sağlığa da faydası olan Maraş dondurması işte böyle üretiliyor.
A, B, C, D ve E grubu vitaminler bulunan Maraş dondurması, keçi sütü ile yapıldığı için içerisinde kalsiyum, fosfor, sodyum, magnezyum, demir, potasyum ve çinko gibi mineralleri de barındırıyor.
1,511 okunma