Yukarı
Halkbank Kültür ve Yaşam
fade
26300
post-template-default,single,single-post,postid-26300,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,flow-ver-1.4,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

OXFORD SÖZLÜĞÜ’NÜN SEÇTİĞİ KELİMELER

Günlük hayatımızda yer edinip yeni kelimeleri belirleyen Oxford Sözlüğü, her yıl en çok ilgi görmüş olan bir kelime ya da terimi ‘Oxford Sözlükleri Yılın Kelimesi’ olarak ilan ediyor. Seçilen kelime ya da terimin o yıl dolaşıma girmiş olması şart değil ama İngilizce konuşan dünyanın ruh hâli ve endişelerini yakalaması gerekiyor. Yazımızda sözlüğün seçtiği popüler kelimeleri okuyabilirsiniz.

1#

Türkçe telaffuzla “goblin modu”, bireyin toplumsal kalıp ve normlarını reddederek kendi imajını çok da önemsemeden hazcı ve dağınık bir yaşam sürmesidir. “Gobline mode”, Kanye West’in sevgilisinin ünlü rapçi hakkında bu kalıbı kullanmasından sonra popüler hâle geldi ve Oxford Sözlüğü, 2022’nin kelimesini “gobline mode” olarak açıkladı.

2#

“İklim krizi” anlamına gelen “climate emergency”, 2019 yılının kelimesi oldu. Bir önceki seneye oranla internet aramalarında %10.789 artan kelime ayrıca günlük konuşma dilinde de sıkça kullanılıyor. Oxford Sözlüğü aynı zamanda iklim krizi ifadesini, “İklim değişikliğinin sebep olacağı geri döndürülemez hasarı durdurmak veya azaltmak için acil bir şekilde harekete geçilmesi gereken durum” olarak tanımladı.

3#

2018’in kelimesi “toxic”, zehirli anlamına geliyor. Kelimenin seçilme sebebi ise bir önceki sene internet aramalarında kelimenin %45 oranında artması oldu. İnsanlar artık bu durumu birçok olay, kişi ve ilişkiler için kullanır durumda.

4#

İngilizce anlamı yer sarsıntısı olan “earthquake” kelimesi ve gençlik anlamına gelen “youth” kelimesinin birleşmesiyle türetilen “youthquake” terimi; gençlerin hareketlerinden veya toplum içerisindeki nüfuzundan kaynaklanan önemli kültürel, siyasi veya sosyal değişiklikleri tek bir kelime ile anlatmak için kullanılıyor. Oxford Sözlüğü yazarları 2016-2017 yılları arasında kelime kullanımının beş kat arttığını belirterek 2017’nin kelimesini “youthquake” olarak açıkladı.

5#

2016’nın kelimesi, hislerin hakikatlere baskın çıkması durumunu ifade eden “post-truth” oldu. “Hakikat sonrası” kavramının geçen on yıl içinde dolaşıma girdiğini belirten Oxford Sözlüğü, post-truth kelimesini bir sıfat olarak tanımladı. “Tarafsız gerçeklerin, kamuoyu fikrini etkilemede duygulara ve kişisel inançlara cazip gelen şeylerden çok daha az etkili olması durumuyla ilgili olması” anlamına gelen kelimenin kullanımının artmasının nedeni ise Birleşik Krallık’ta gerçekleştirilen Avrupa Birliği referandumu ve ABD başkanlık seçimlerinde Donald Trump’ın seçilmesi oldu.

6#

Ruh halimizi ya da duygularımızı ifade etmemizi sağlayan emojiler sanal evrende başlı başına bir dil oluşturmuş durumda. Oxford Sözlüğü, 2014-2015 yılları arasında gülmekten gözünden yaş gelen surat ifadesinin Twitter’da en çok kullanılan emoji olduğunu açıkladı. Bu emoji ve emojiye karşılık gelen “emoji tears of joy” kalıbı da haliyle yılın ifadesi olarak seçildi. Böylelikle Oxford Sözlüğü her yıl seçtiği kelimelere 2015’te bir de emoji eklemiş oldu.

7#

2013’ün kelimesini seçerken hiç zorlanmayan sözlük artık hem sosyal medyada hem de gündelik hayatta ağzımızdan düşmeyen “selfie” kelimesini yılın kelimesi olarak açıkladı.  “Twerk” ve “Bitcoin” gibi yılın diğer popüler kelimelerini geride bırakan selfie kelimesinin kullanımı geçen yıla oranla %17.000 artış gösterdi. Kendi fotoğrafını çekmek anlamına gelen selfie’yi ilk kez 2002’de Avustralyalı bir forum sitesi, kendi fotoğraflarını çeken insanlar için kullandı ve hızla popüler hâle geldi.

 3,674 okunma

Derya Ülkar