Yukarı
Halkbank Kültür ve Yaşam
fade
26176
post-template-default,single,single-post,postid-26176,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,flow-ver-1.4,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

GEZEGENİMİZİ PAYLAŞTIĞIMIZ YENİ TÜRLER İLE TANIŞIN

Taksonomi uzmanlarından oluşan uluslararası komite, her sene dünyamızı paylaştığımızdan haberdar olmadığımız yeni türlerin keşfini duyuruyor. Alanlarında uzman bilim insanlarının uzun süren araştırma sonuçları sayesinde tesadüfen keşfedilen türlerin altı tanesini sizlerle tanıştırıyoruz.

1#

Şirinliğiyle dikkat çeken olinguito, yaklaşık 10 yıl süren bir araştırmanın sonucunda keşfedildi. Bu yeni memeli türü aslında yüzlerce yıldır biliniyor ancak başka hayvanlara benzerliği nedeniyle yeni bir tür olarak adlandırılması son yılları buldu. Zoolog Kristofer Helgen, 2000’li yılların başında Chicago’daki bir müzede bulduğu kemiklerin bilinmeyen bir canlı türüne ait olduğunu tahmin etmesiyle araştırmalarını yoğunlaştırdı ve bu türün keşfine imzasını attı. Yavru ayı ile vahşi kedilere benzetilen olinguito, rakungiller ile yakın akraba ve tıpkı rakunlar gibi gündüzleri uyuyor, geceleri ise avlanıyor. Bilim insanları yeni türün yaşam alanının Orta Amerika’daki Panama, Kosta Rika, Venezuela, Brezilya ve Peru olduğunu açıkladı.

2#

2019’da keşfedilen türlerden bir tanesi de ilginç burun yapısına sahip Yeni Gine kurbağası. Bu yeni türün erkek bireylerinde ya sıkı tutabileceği ya da sallayabileceği, burun delikleriyle sabitlenmiş uzun bir çıkıntı bulunuyor. Dış görünümü ile yalan söylediğinde burnu uzayan Pinokyo’ya benzeyen bu sevimli kurbağalara “Pinokyo Kurbağası” ismi verilmiş. Araştırmacılar bu anatomik yapının işlevinden pek emin olmasa da erkeklerin eşleri çekmesine veya kurbağaların kendilerini diğer türlerden ayırt etmesine yardımcı olabileceğini düşünüyorlar.

3#

Primatologlar bu yeni keşfedilen türe kadar gezegenimizde sadece iki orangutan türü olduğunu düşünüyordu; Bornean orangutanı ve Sumatra orangutanı. Ancak 2017’de Sumatra’nın Güney Tapanuli bölgesinde yaşayan ve 10.000 ila 20.000 yıl boyunca coğrafi olarak izole kalan ve diğer iki türden genetik olarak farklı olacak şekilde gelişen orangutanların popülasyonu ayrı bir tür olarak yeniden sınıflandırıldı. Tapanuli orangutanlarının daha kıvırcık saçları ve daha küçük kafaları olduğu gözlemlenirken, bu türün beslenme düzeni de diğer orangutan türlerinden farklı; tırtıllarla kozalaklar gibi besinleri tüketiyor.

4#

Ağaçlarda yaşayan, meyve ile beslenen bu kertenkele türü, Filipinler’deki Kuzey Sierra Madre Ormanları’nda yaşıyor. Türkçede “Orman monitör kertenkelesi” olarak anılan bu tür, iki metreden daha uzun boya sahip olmasına rağmen ağırlıkları 10 kilogramı geçmiyor. Aslında yerel halk tarafından bilinen bu dev monitör kertenkelenin bu denli iri olmasına rağmen bilim insanlarının dikkatinden kaçmış olması oldukça şaşırtıcı. Bu durum ancak bu türün çoğu zamanını ağaçlarda geçirmesiyle açıklanabiliyor. Pullu bacakları ve mavi siyah benekli gövde yapısı, altın renginde benekleri bulunan türün kuyruğunda da dönüşümlü olarak siyah ve yeşil renk bulunuyor. Bilimsel ismi “Varanus Bitatawa” olan tür, bu ismini bölgede yaşayan yerli halkın yeni türler için kullandığı bitatawa sözcüğünden almış.

5#

Doğu Afrika yakınlarındaki sularda keşfedilen “Sixgill Testere Köpek Balığı” türünün yaklaşık bir metre uzunluğundaki “Sixgill Shawshark” adı verilen bir gruba ait olduğu bildirildi. En belirgin özelliği testere benzeri burnu olan bu yeni tür, burun yapısıyla Sixgill köpek balığından ayrılıyor. Testere köpek balıkları avlarını kesmek için kullandıkları, sivri çıkıntılarla dolu, uzun, düz burunlarıyla biliniyor. Bu türdeki çoğu köpek balığının vücutlarının her iki yanında beş solungaç yarığı bulunurken, sixgill testere köpek balığında altı solungaç yarığı bulunuyor. Tür, Güney Afrika ve Güney Mozambik çevresindeki sularda bulunmuş ancak başka denizlerde de yaşadığı düşünülüyor.

6#

Bilimsel adı “Pionopsitta aurantiocephala” olan kel papağan, 2000’li yılların başında keşfedildi. Kel papağan veya turuncu başlı papağan olarak anılan bu tür, Psittacidae familyasından bir papağan türü. Tropikal ve nemli iklimi seven bu tür, Brezilya’da, Amazon bölgesinde yaşıyor. İlk başlarda kel akbaba türünün yavrusu sanılan bu papağan türünün kel akbaba ile karıştırılmasının nedeni, kel akbabanın kel kafasında bulunan turuncu rengi olmuş.

 2,342 okunma

Derya Ülkar