AFRİKA KITASI HAKKINDA DAHA ÖNCE DUYMADIĞINIZ BİLGİLER
Yüz ölçümü ve nüfus yoğunluğu bakımından dünyanın en büyük ikinci kıtası olan Afrika, 30,8 milyon kilometrekarelik bir alana ve 1 milyar kişilik nüfusa sahip dünyanın en renkli kıtalarından biri. Afrika, çok çeşitli iklim bölgeleri bulunan ekvatorun her iki yanında bulunuyor ve dünya üzerinde her iki iklim kuşağında bulunan tek kıta olarak ilginç bitki ve hayvan canlılığına ev sahipliği yapıyor. Vahşi yaşam belgesellerinin çekildiği, altı tane doğal ulusal parkı olan kıta hakkında ilginç bilgileri listeledik.
Buşmanlar olarak da bilinen San halkı, en az 22 bin yıldır Botsvana ve Namibya’ya komşu Kalahari Çölü’nde, mağara dönemindeki gibi yaşamaya devam ediyor. Hükümet bu halkı ve yaşam alanını özel yasalarla koruma altına almış durumda.
Dünyanın en eski üniversitesi, Afrika Kıtası’nın kuzeyindeki Fas’ta bulunan Karaviyyîn Üniversitesi’dir ve günümüzde de eğitim vermeye devam etmektedir. Fes şehrindeki bu üniversite Fâtıma el-Fihrî tarafından 859’da inşa ettirilmiştir.
Dünyadaki tüm dillerin 3’te 1’i Afrika’da konuşulmaktadır. 2 binden fazla dilin konuşulduğu kıtada, bu oran dünya dillerinin %25’inden fazlasına tekabül etmektedir. Sadece Güney Afrika ülkesinde bile 11 resmî dil bulunmaktadır ve Güney Afrika Kıtası’na “Gökkuşağı Milleti” denmektedir.
Afrika Kıtası’nın %80’i tarım için uygun değildir. Günümüzde tarım yapılan alan kıtanın %0.25’ini; ormanlık alanlar ise toplam yüz ölçümünün %1’ini oluşturmaktadır.
Tanzanya sınırlarında konumlanan Kilimanjaro Ulusal Parkı, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde.. Kilimanjaro Dağı’nın eteklerinde yer alan 1.688 kilometrekare genişliğindeki bu park, bölgenin en ünlü turistik adreslerinden.
Dünyadaki altının yarısına yakını tek bir yerden, Güney Afrika Witwatersrand’dan çıkarılmaktadır.
Afrika’daki Nil Nehri, 6.650 km uzunluğu ile dünyanın en uzun nehridir.
9,110 okunma