BU MEYVELERDEN ÇOK GÜZEL MARMELAT OLUR!
Söz konusu marmelat olunca, en çok merak edilen, reçel ile marmelat arasında nasıl bir fark olduğudur. Çok basit! Reçel, meyvelerin küçük küçük doğranmasıyla üretilirken, aynı meyveler marmelat yapımında, ezilir veya püre haline getirilirler. Tıpkı reçel gibi marmelat yapmanın da mevsimi yoktur. Her mevsimin kendine özel meyveleri bulunur ve önemli olan da marmelat yaparken mevsim meyvelerini kullanmaktır. Eğer siz de şimdiye kadar denemediyseniz, şu meyveleri mutlaka bir de marmelat halinde tüketin.
Kayısıları ortadan ikiye ayırarak çekirdeklerini çıkartın ve küçük küçük doğrayın. Üzerine şeker ve su ilave ederek, kısık ateşte kayısılar eriyene kadar pişirin. Koyu bir kıvam aldığında limon suyu sıkın ve biraz daha kaynattıktan sonra ocaktan indirin. Blender ile pürüzsüzleştirin ve işte kayısı marmeladınız hazır!
Marmelat yapımında genel mantık yukarıda anlattığımız gibidir. Farklı olan ise meyvelerin kendilerine has özellikleridir. Kullanacağınız meyveleri seçerken olgun, sulu ve tatlı olanları tercih etmeye özen gösterin. Örneğin, mürdüm eriği marmeladı için, daha tatlı olduklarından, iri olanları seçmenizi önerebiliriz.
Çilek, oldukça yumuşak bir meyve olduğu için önce robotta püre haline getirebilir, sonrasında su ve şekerle kaynatma aşamasına geçebilirsiniz. Yapacağınız çilek marmeladını, kek ya da kurabiyelerde de kullanabileceğinizi ve böylece lezzetlerinin katbekat artacağını hatırlatalım.
Mandalinadan marmelat yapmak için dikkat edilmesi gereken husus şudur: Kabuğunu soyduktan sonra, üzerinde kalan beyaz ipliksi dokulardan ve çekirdeklerinden dilimleri arındırmanız gerekir. Bunu yapmadığınız takdirde marmeladınızda acı bir tat belirecektir.
Şeftaliyi sadece yazın değil, sonbahar ve kış aylarında da yiyebilmenin en güzel yolu marmeladını yapmaktır. Bu durum tüm meyveler için geçerlidir. Ocaktan indirdiğiniz ve yapımını tamamladığınız marmelatları, ağzını sıkıca kapattığınız kavanozlara koyarak tüm yıl saklayabilir ve tüketebilirsiniz.
Nasıl ki mayhoş tadıyla vişne reçelinin yeri bir başkadır, aynı hoşluk meyvenin marmeladı için de geçerlidir. Vişne marmeladını yaptıktan sonra ister pasta ister tart ister kek yapımında kullanın. Ama unutmayın ki dilim ekmeğin üstüne sürülmüş halinin yerini hiçbiri tutmayacaktır.
Ahududu, diğer adıyla frambuaz marmeladı ise tatlı veya mayhoş diyemeyeceğimiz, oldukça özgün tadıyla farklı bir yere sahiptir. Bu meyveleri ne öncesinde ezmeniz gerekir ne de sonrasında blender ile püre haline getirmeniz. Zaten yumuşak olan meyveler, kaynar kaynamaz istenen kıvama gelecektir.
3,941 okunma