Yukarı
Halkbank Kültür ve Yaşam
fade
22434
post-template-default,single,single-post,postid-22434,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,flow-ver-1.4,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

DÜNYA SİNEMA TARİHİNDEN ÖNEMLİ İSİMLER

Yaş aralığı fark etmeksizin, kültür, sanat ve eğlenceye yönelik ilgi alanlarımızın başında sinema geliyor.  Peki, siz her yıl 14 Kasım tarihinin Dünya Sinema Günü olarak kutlandığını biliyor muydunuz? Bu özel günün hatırına biz de sinema tarihinin önemli yüzlerini sayfamızda konuk ediyoruz.

1#

Tabii ki sinema tarihinden söz edilecek ise, Edison’un şirketinin geliştirdiği kinesteskoptan yola çıkarak sinematograf cihazını üreten ve patentini alan Lumiere Kardeşler’den bahsetmeden geçilemez. Auguste ve Louis Lumiere’in 1895 yılında çektiği “L’arrivée d’un train en gare de La Ciotat” sinema tarihinin ilk filmi olmuş ve ikiliyi de sinemanın ilk yapımcıları olarak kayıtlara geçirmiştir.

2#

Lumiere Kardeşler’in ilk filminin ardından, 1902’de Aya Yolculuk isimli ilk bilimkurgu filmi çekildi. Sonrasında ilk renkli sinema filmi, Edward Raymond Turner tarafından tarihe kaydedildi. Hatta 1914’de ilk Hollywood yapımı da (The Squaw Man) dünyamıza girdi. Bunların hepsi sessiz sinemaya dâhildi. 1927’de çekilen ilk sesli filme kadar sessiz sinemanın dönemiydi ve şüphesiz ki bu dönemin en büyük ve ünlü ismi Charlie Chaplin’di.

3#

Bildiğiniz gibi film yapımcısı demek her şeyden önce o projenin gerçekleşebilmesi için gerekli finansmanı sağlayan kimse demektir. Filmi çekecek prodüksiyon ekibini ve ekipmanını oluşturmaktan kimi zaman yapımda rol alacak oyuncuların seçimine kadar birtakım önemli işler yapımcının kontrol alanındadır. Hal böyle olunca karşımıza çıkan yüzlerce filme yapımcılık yapan isimler de sinema tarihinde önemli yer tutar. Warner Bros‘un kurucusu, Hollywood’un büyük patronlarından ve en büyük yapımcılardan Jack Warner da onlardan biridir.

4#

Bir filmi anlatırken adından sonra yönetmeninden söz ederiz. Kamera arkasında dünyanın hayran olduğu yıldızlar oynasa da her birinin tek işaretine baktığı, kameranın arkasındaki kahraman ve hatta setteki otorite odur. Sinema tarihinden çok sayıda önemli yönetmen gelip geçmiştir ve 19. yüzyılda yaşamış olan, gerilim filmlerinin usta yönetmeni Alfred Hitchcock da onların başında gelir.

5#

Her şey ve herkes bir tarafa, sinemayı onların yüzü, onların sesi, onların yetenekleriyle görür, biliriz. Sinema tarihinde Clark Gable’dan Henry Bogart’a, Henry Fonda‘dan Al Pacino’ya sayısız büyük isim gelip geçmekte ve beyaz perdeden yansıttıklarıyla hayal dünyamızı beslemekteler. Yaşayan en iyi oyunculardan biri olarak kabul edilen Anthony Hopkins de sinemanın önemli aktörlerinden biri olarak başı çekmektedir.

6#

Kimi aktrisler oyunculuk yeteneklerinin yanı sıra güzellik ve zarafetleriyle de sinema tarihinde boy göstermişlerdir. Ingrid Bergman’dan Elizabeth Taylor’a, Sophia Loren’den Meryl Streep’e kadar sinema tarihi ikonik oyuncularla doludur. Tabii “en zarif aktris” denince Audrey Hepburn için bir parantez açmak gerekir. 1923 doğumlu oyuncu, özellikle siyah-beyaz filmlerin unutulmaz yüzlerinden biri olmuştur.

7#

Film izlenip bittiğinde aklımızda sahneler ve müzik kalır. İyi bir film müziği, kötü bir senaryonun önüne geçip yapımı yukarıya taşıyabilir. İyi bir film müziği, iyi bir filmi efsaneler arasına katar. Dünya sinemasında çok iyi müzik yapan isimler vardır ve onların ürettiği soundtrack’ler, filmden bağımsız olarak dinleyebildiğimiz eserlere dönüşmüşlerdir. Sinema tarihindeki en iyi film müziği bestecilerinden biri de John Williams’tır.

 6,443 okunma

Derya Ülkar