Yukarı
Halkbank Kültür ve Yaşam
fade
20899
post-template-default,single,single-post,postid-20899,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,flow-ver-1.4,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

DÜNYAYA TEPEDEN BAKAN SEYİR TERASLARI

Kimi yemyeşil doğanın kimi devasa bir buzulun tepesinde, kiminin manzarası insanın içini huzurla dolduruyor kimi ise yüksekliği nedeniyle heyecan yaratıyor. Daha önce ülkemizdeki seyir teraslarını karşınıza getirmiştik, şimdi de sıra dünyanın farklı köşelerindeki seyir teraslarında.

1#

İtalya’nın Güney Tirol bölgesinde birbirine eklenmiş büyük bir botanik bahçe üzerine kurulan bu seyir terası, tasarımcısı İtalyan mimar Matteo Thun’nun adını taşıyor. Terasın manzarasında ise çağdaş mimarisiyle sıra dağlara yaslanmış olan Merano bölgesi yer alıyor.

2#

ABD’nin Arizona eyaletindeki seyir terası Büyük Kanyon civarındaki bir zirveye konumlanmış ve aşağıda akmakta olan Kolorado Nehri’nden yüksekliği tam 350 metre. Skywalk isimli teras, at nalı şeklinde tasarlanmış ve zemini tamamen camla döşeli.

3#

Bir ilginç seyir terası da Singapur’dan. Üç kuleyi birbirine bağlayacak biçimde inşa edilmiş olan SkyPark gemi biçiminde tasarlanmış ve ortasında bir de havuz bulunuyor. Özel alan üstüne inşa edilen terasın manzarası ise Singapur merkezi ile Marina koyundan oluşuyor.

4#

Avusturya Alpleri Dachstein buzulu üstünde inşa edilen yapının orijinal adı Stairway to Nothingness. Dilimize “Boşluğa Merdiven” olarak çevirebileceğimiz asma köprü bir tür seyir terası niteliğinde. Uçurumun üstünde kurulan ve zemini cam olan yapı 366 metre yükseklikte bulunuyor.

5#

Kanada’nın Alberta eyaletinde Jasper Ulusal Parkı içindeki Glacier Skywalk, uçurumun kenarından 35 metre dışarıya uzanan bir çeşit seyir terası.  Bilimsel gözlemlerin de yapıldığı bu terastan Kuzey Amerika’nın muhteşem doğası izlenebiliyor.

6#

Çin’in en küçük eyaleti olan Hainan’da, Yalong Körfezi Tropikal Orman Parkı’nda inşa edilmiş Cam Köprü 400 metre uzunluğunda… Cam basamaklardan oluşan merdivenli yolun bir noktasında çember şeklinde seyir alanı bulunuyor ve buradan Güney Çin Denizi görülebiliyor.

7#

Norveç’in batı kıyısındaki Aurland isimli yerleşim bölgesinde inşa edilen ahşap yapının orijinal ismi Aurland Lookout. Ulusal bir yarışmada birincilik ödülü kazanan ve 2006’da yapımı tamamlanan bu tasarımın sahipleri Todd Saunders ve Tommie Wilhelmsen.

 3,572 okunma

Derya Ülkar