ŞEHİRLERİN SİMGESİ OLMUŞ ÜNLÜ KULELER
Kimi asırlar öncesinde kimi yakın tarihte inşa edilmiş bazı kuleler vardır ki bulunduğu şehirle özdeşleşmiştir. O kulelerin kimi mimarisiyle dikkat çeker, kimi sadece yüksekliği, kimi de geçmişten getirdiği hikâyesiyle… Çoğu Dünya Mirası Listesi’ne dâhil edilmiş bu yapıların öne çıkanlarını aşağıda görebilirsiniz.
İsmini bulunduğu semtten alan Galata Kulesi Bizans İmparatorluğu tarafından 6. yüzyılda yapılmış, 14. yüzyılda Cenevizliler tarafından kullanılırken yeniden inşa edilmiş, İstanbul’un fethiyle Türklerin hâkimiyetine geçtikten sonra da çok kez onarım ve bakımlardan geçirilmiştir. Günümüzde tarihi kulenin zirvesi İstanbul panoramasının en güzel seyredildiği adreslerden biridir.
300 metre yüksekliğindeki kule adını Fransız mühendis ve mimar Gustave Eiffel’in firmasından alır fakat asıl tasarımcısı Stephen Sauvestre’dir. Kulenin inşa amacı Fransız Devrimi’nin 100. yıl kutlamaları çerçevesinde 1889’da düzenlenen fuara giriş kapısı olmasıdır. Parisliler tarafından uzun süre çirkin bulunarak kabullenilmemiş olan demir yapı günümüzde dünyada en çok turist ağırlayan adreslerden biridir.
Adını Pisa şehrinden alan kule 11. yüzyılda yapılan şehir katedralinin çan kulesi olarak 12. yüzyılda inşa edilmiştir. Sadece beş yıl dik durabilmiş Pisa Kulesi eğimli yapısıyla da ilgi odağı olmayı başarmıştır. Bu eğrilik yapının yumuşak zeminindeki çökmeden kaynaklanmış ve birkaç kere büyük harcamalar yapılarak yıkılmaktan kurtarılmıştır.
Londra’nın ünlü saat kulesi şehrin simgelerinden biri olarak kabul edilir. İngiltere kraliçesinin tahta çıkışının 60. yılı olan 2012’de Elizabeth Kulesi adı verilmiştir. Halk arasında kullanılan ismi ise Big Ben’dir ve bu isim aslında kuledeki saat çanını işaret eder. Tarihi kule Westminster Sarayı’nın bir parçası olarak 1834 yılında inşa edilmiştir.
553 metre yüksekliğindeki kule ülkedeki Ulusal Demiryolu Şirketi tarafından yaptırılmıştır. 147 katlı kulede ulaşım dokuz adet asansörle sağlanmaktadır. Onlarca restoran ve kafe barındıran mekânın zirvesinde bazı alanların zemini camla kaplıdır. Dubai’deki ünlü gökdelen Burc Halife’nin 2010 yılındaki yapımına kadar dünyanın en yüksek kulesi olarak biliniyordu.
1965-1969 yılları arasında hükümet tarafından Berlin’in merkezine inşa ettirilen kule bir televizyon kulesidir. Fakat yapımı sırasında şehrin simgesine dönüşecek bir yapı olması amaçlanmıştır ki günümüzde bile 368 metre ile sadece Berlin’in değil tüm Almanya’nın en yüksek yapısıdır. Daha çok yabancı turistlerin ilgi gösterdiği kulenin restoranından veya seyir alanlarından şehir manzarası görülebilir.
Orta Çağ yapılarından olan çan kulesi farklı melodiler içeren bir müzik kutusuna sahip ve bu detay onun en önemli özelliklerinden biri. Brugge şehrinin simgesi olarak kabul edilir. 83 metre uzunluğundaki tarihi kulenin zirvesine çıkmak ve şehir manzarasını seyredebilmek içinse önce 366 basamaklı merdiveni çıkmak gerektiğini ekleyelim.
1,555 okunma