DÜNYANIN NERESİNDE EN ÇOK HANGİ DİL KONUŞULUYOR?
Düşünebiliyor musunuz, yapılan çalışmalar göstermiş ki yeryüzünde konuşulan dil sayısı 6.900’den fazlaymış! Biz söze hemen, canımız dilimiz Türkçemiz ile başlayalım… Türkçe konuşan insanlarla Bulgaristan, Romanya, Polonya, Litvanya gibi Avrupa ülkelerinde de, Tacikistan, Özbekistan, Moğolistan ve hatta Çin gibi Asya ülkelerinde de karşılaşmanız en büyük olasılıklardan. Geniş bir coğrafyaya yayılmış dilimizi dünyada yaklaşık 220 milyon kişinin konuştuğu tahmin ediliyor. Ana dilimizin dünyadaki durumu özetle böyle, gelin şimdi de diğer dillerinkine bakalım…
Günümüzde 7.5 milyarı aşan dünya nüfusunun 1.4 milyarı, yani yüzde 18’i Çin’de yaşıyor. Bu da dünya üstünde neredeyse 5 kişiden 1’inin Çince konuştuğu anlamına geliyor. Ve tam burada Çincenin tek bir dil değil, birbirinden oldukça farklı lehçelerden oluşan bir dil ailesi olduğunu söylememiz gerekiyor. Çincenin resmi dil olduğu bir diğer ülke ise Tayvan’dır, kullanılan lehçe ise Mandarin lehçesidir.
İngilizce yaklaşık 430 milyon kişi ile dünyanın en çok konuşulan üçüncü dili. Bununla birlikte Amerika’dan Afrika’ya, Avrupa’dan Okyanusya’ya dünyanın dört bir tarafında karşımıza çıkabilen en yaygın dil. Öyle ki 430 milyon kişinin birinci dili İngilizce iken, ülkesinin resmi dili olmasa bile 1.5 milyar kişinin evrensel dil olarak kabul gören İngilizceyi konuşabildiği tahmin ediliyor.
Resmi dil olarak bakıldığında 480 milyon kişi ile dünyada en çok konuşulan ikinci dil İspanyolca. Amerika kıtasının güneyinde Küba’dan Arjantin’e, Meksika’dan Panama’ya, Şili’den Honduras’a neredeyse 20’ye yakın ülkenin resmi dili. İspanyolca Avrupa’da ise sadece İspanya’nın resmi dili. Buna karşılık İngilizce, Çince, Fransızca, Rusça ve Arapça ile birlikte Birleşmiş Milletler’in de resmi dillerinden biri.
138 milyonu Rusya’da olmak üzere yaklaşık 160 milyonun konuştuğu Rusça en çok konuşulan diller arasında ilk 10’a giriyor. Belarus, Ukrayna, Moldova, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Tacikistan, Ermenistan, Türkmenistan, Azerbaycan gibi ülkelerde konuşulan ve geçmişi oldukça eskiye dayanan Rusça, Sovyet döneminde yayılarak Avrupa’da da yaygın bir dil haline gelmiştir.
Arabistan, Yemen, Umman, Fas, Moritanya, Bahreyn, Katar, Filistin gibi Arap ülkelerinin tümünün resmi dili olan Arapça dünya genelinde en çok konuşulan beşinci dildir. Resmi dil ya da azınlık dili olarak dünyada 60 ülkede Arapça konuşulmaktadır. En fazla Arapça konuşan ülkelerin başında Mısır geliyor, sonra da Cezayir ve Sudan. Tabii bu durum o ülkelerin nüfus yoğunluklarıyla ilgili.
İspanyolcaya benzerliği ile dikkat çeken Portekizce de dünyada yaygın bulunan diller arasında yer alıyor. Sömürgeleştirme döneminde hızla yayılan dil bugün Portekiz dışında Afrika ülkesi Angola, Güneydoğu Asya ülkesi Doğu Timor, Güney Amerika ülkesi Brezilya gibi ülkelerin de resmi dilidir. Brezilya, yüzölçümü ve nüfus büyüklüğünden dolayı Portekizcenin en yoğun konuşulduğu ülkedir.
Dünyada 200 milyon kişinin konuştuğu düşünülen, Avrupa’da Fransa ve Monako’nun tek resmi dili olan Fransızca, İsviçre, Lüksemburg ve Belçika’nın da bazı bölgelerinin resmi dilidir. Ama Fransızcanın en yaygın olduğu kıta Avrupa değil sömürge edinme dönemlerinden kaynaklı olarak Afrika’dır. Cibuti, Çad, Kamerun, Nijer, Senegal, Ruanda, Madagaskar gibi Afrika ülkelerinin resmi dilidir.
Hint-Avrupa dillerinin Cermence koluna bağlı olan Almanca özellikle Avrupa’da yaygın olarak konuşulmaktadır. Almanya dışında İsviçre ve Avusturya, fiili olarak da en çok Almanca konuşulan ülkelerin başında geliyor. Eski Alman sömürgesi olan Namibya’da da Almanca oldukça yaygındır. Günümüzde dünyada 38 ülkede 120 milyon kişinin Almanca konuştuğu tahmin ediliyor.
2,491 okunma