Kahvaltısız Asla Diyenlerin Sofralarında Yer Vermeleri Gereken Lezzetler
Her ülkenin kendine has bir kahvaltı kültürü vardır ve bunlar arasında kahvaltıya en çok önem atfeden de büyük bir ihtimalle bizim kültürümüzdür. Nasıl olmasın? Onlarca çeşide ve tadı damakta iz bırakan böylesi lezzetlere sahip olup da ritüeller yaratmamak mümkün mü? Aşağıda sıraladığımız kahvaltılıklar içinde yaşadığımız coğrafyanın en özgün tatlarından sadece 8 tanesi…
Süt ve mayanın bir araya gelerek oluşturduğu mucizevi tat beyaz peynir kahvaltı sofralarımızın gediklisi, omletten tosta farklı yiyeceklerin en uyumlu eşlikçisi, Çanakkale’den Van’a farklı tatlarda üretilebilen en önemli besinlerimizden biridir.
Bir dilim ballı ekmek üstüne kaymak, özellikle de Afyon kaymağı sürdüyseniz günün en güzel öğününü geçiriyorsunuz demektir. Bir miktar manda sütüyle yapılmış bembeyaz ya da inek sütü ile yapılmış sarımtırak renkte kaymak bulunan sofranın tadına doyum olmaz.
Bazı insanlar tatlı ve tuzluyu bir arada yemeyi sevmezler ama iddia ediyoruz ki onların alışkanlıklarını kırmalarına neden olacak bir tat varsa o da lorlu reçeldir. Ama özellikle Ayvalık’ın Cunda Adası’nda bir sabah kahvaltısında yemenizi tavsiye edeceğiz.
Susam tohumlarının ezilip kavrulmasıyla elde edilen tahin ve meyvelerin ezilip kaynatılmasıyla elde edilen pekmez… Tahin-pekmez ikilisinin olduğu bir kahvaltı masası için rahatlıkla her derdin devası olabilecek güçtedir diyebiliriz.
Yemeklerde baharat olarak kullanılabilen, çayı yapılıp içilen, kokusu ve görüntüsüyle kekiğe benzetilen zahter en lezzetli kahvaltı soslarının yapımında da kullanılır. Gazianteplilerin yakından bildiği zahter özellikle zeytinyağı ile iyi bir eşlikçidir.
Özellikle Kafkasya’dan göçen toplulukların yaşadığı şehirlerimizde ün yapmış olan acuka temelde biber, ceviz, zeytinyağı ve çeşitli baharatlardan elde edilen bir kahvaltılıktır. Yemeklerde kullanılan acuka ile karıştırmayın çünkü o daha tuzlu, acı ve cevizsiz oluyor.
Yapımına Orta Asya’da başlanan sonra Anadolu ve Balkanlar’a taşınan pastırma mükellef kahvaltı sofralarının baş konuklarındandır. Çiğ etin çeşitli baharatlarla kurutulmasıyla elde edilen lezzetin memleketi günümüzde Kayseri’dir.
Ülkemizin her köşesinde hamurla yapılan bir ekmek çeşidi mutlaka vardır. Pişi ise belki de ülkemizde en fazla bilinen, tüketilen lezzetlerden biridir. Mayalı hamurun kızartılmasıyla puf puf şişen pişiler kahvaltı masanıza gelmişse o sofraya anne sıcaklığı ve sevgisi de gelmiş demektir.
1,219 okunma