8 Maddede Zengin Doğası ve Kültürüyle Mersin
Listemizin bu seferki konuğu Mersin… Siz, bu şehirdeki antik kentlerin; sahilleri, el değmemiş koyları kadar ilgi çektiğini biliyor muydunuz? Antik dönemden kalma ya da yakın tarihte yapılmış yapılardan UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne girmiş birçok yer var Mersin’de… 8 maddelik listemizde şehri biraz daha yakından tanımaya ne dersiniz?
Kız Kalesi, Erdemli ilçesinde kıyıdan yaklaşık 500 m açıktaki 15 bin m2’lik bir ada üstünde inşa edilmiş tarihi yapıdır. Son yıllarda restore edilen ve Mersin’e 60 km mesafede olmasına rağmen şehre ilk kez gelenlerin yoğun ilgi gösterdiği kale bulunduğu kasabaya da adını vermiştir.
Barındırabileceği yat kapasitesi ile ülkemizin Doğu Akdeniz bölgesindeki en büyük marinası Mersin’de bulunuyor. Mersin limanı, bünyesinde bulunan restoranlar, mağazalar, marketler, spor merkezleri ile büyük bir yaşam merkezine dönüşmüş durumda…
Silifke ilçesi, Mersin’e turistik bir seyahat düşünüldüğünde başlı başına vakit ayırılması gereken zengin bir bölge… Taş Köprü, Jüpiter Tapınağı, Afrodisias’la birlikte çok sayıda antik kentin bulunduğu Tisan Koyu Silifke’de gezip görebileceğiniz yerlerden sadece birkaçı… “Caretta caretta”ların ülkemizdeki en önemli üreme alanı olan Boğsak Adası da yine Silifke’de…
Mersin sahillerine kurulmuş ilçelerden hangisine giderseniz gidin, hem doğal hem tarihi anlamda verimli bir coğrafya ile karşılaşırsınız. Denize kıyısı olan Aydıncık ilçesi de bunlardan biridir ve ilçenin en dikkat çeken doğal oluşumu Aynalıgöl Mağarası’dır. İlk defa 1999 yılında bir çoban tarafından fark edilen mağaranın içi duvarlarla, sütunlarla ve damlataş adı verilen ilginç oluşumlarla kaplıdır.
Anamur ilçesindeki Mamure Kalesi ülkemizin en büyük kalelerindendir. Yaklaşık 23.500 m2’lik bir alanda inşa edilmiş bu görkemli yapı Orta Çağ’dan günümüze ulaşmıştır.
Mersin, antik kentlere ilgi duyanlar için ülkemizin en çok önem arz eden bölgelerinden biri… Özellikle Mezitli ilçesindeki Soloi Pompeiopolis Antik Kenti dünyada ün kazanmıştır. Devam eden kazı çalışmalarıyla hâlâ şaşırtmaya devam eden antik kentte geçtiğimiz günlerde bir yönetici, komutan ya da aristokrata ait olduğu düşünülen 1700 yıllık bir büst bulundu.
Dünyadaki Hristiyanların kutsal kabul ettiği yerlerden biri de Mersin’in Tarsus ilçesindeki Saint Paul Kilisesi’dir. İnancın mensupları tarafından Hac yeri olarak ziyaret edilen kilisede 1992-93 yıllarında Vatikan tarafından bir ayin düzenlenmişti. Yapı UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunuyor.
Mersin’in mutfak kültürüne bakınca farklı etnik kökenlerin izlerini taşıyan melez bir mutfak görebilirsiniz. Acılı, baharatlı, ekşili yemekler olmazsa olmazlarıdır. Et yemekleri de bu mutfağın değişmez lezzetlerindendir. Özellikle tantuni… Oldukça küçük doğranmış etlerin kuyrukyağı ile sacta pişirilmesiyle yapılır tantuni ve dürüm şeklinde yenilmesi özellikle tavsiye edilir.
1,136 okunma