Yukarı
Halkbank Kültür ve Yaşam
fade
13773
post-template-default,single,single-post,postid-13773,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,flow-ver-1.4,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

8 Maddede Kuruluşun ve Kurtuluşun Kenti Kütahya

Yüzlerce yıl öncesine ait çini sanatının günümüzde de yaşamasını sağlayan Kütahya’nın bu alanda birçok sanatkâr da yetiştirdiğini biliyor muydunuz? Bu listemizde Ege Bölgesi’nde yer alan ilimize gidiyor, farklı yerlerini ve özelliklerini 8 maddede sizin için sıralıyoruz.

1#

Genellikle şehrin en yüksek noktasına konumlanmış kaleler günbatımının en iyi izlendiği yerlerdir. Kütahya’da ise Bizanslılar tarafından etrafı surlarla çevrili bir şato olarak 3500 metrede inşa edilmiş kaleye doğru bakmanın keyfi bambaşkadır. Osmanlı döneminde ikinci bir sur ile çevrelenen Kütahya Kalesi, o dönemlerde tımarlı sipahilerin barınağı, cephanelik ve bazı mahkûmların hapis yeri olarak kullanılmış.

2#

Kütahya’ya özgü 17. ve 18. yüzyıldan kalma tarihi konakları görmek için şehrin Merkez ilçesinde Pirler mahallesine ve özellikle Germiyan isimli sokağa gitmeniz gerekir. Büyük bir kısmı sanat ya da kültür evine, müze ya da galeriye, hatta restorana dönüştürülmüş durumda… Çift taraflı açılan büyük ahşap kapılardan birinin tokmağını vurabilir ve konak mimarisini içeriden görebilirsiniz.

3#

Çini deyince ülkemizde akla gelen şehirdir Kütahya… Tabii ki ilk ve tek çini müzesi de sadece ülkemizi değil dünyayı yaratıcı yeteneklerle buluşturan bu ilimizde bulunuyor. Tarihi bir mekân içinde 14. yüzyıldan günümüze ulaşmış pek çok çini eser sergileniyor. Ulu Camii’nin hemen yanında yer alan müze 1999 yılında ziyarete açılmış ve haftanın her günü ziyaret edilebiliyor.

4#

Kütahya için “kuruluşun ve kurtuluşun kenti” de denilmekte… Kocatepe’den başlayan Başkomutan Meydan Muharebesi’nin zaferle sonuçlandığı Dumlupınar Kütahya’nın bir ilçesidir. 30 Ağustos 1922’de kazanılan bu zaferden tam 30 yıl sonra aynı gün ziyarete açılan Dumlupınar Şehitliği ise Kurtuluş Savaşı’nda şehit düşen askerlerimizin ve sivil vatandaşlarımızın anılarını yaşatmaktadır.

5#

Merkeze 58 km mesafede bulunan Çavdarhisar ilçesi Kütahya’ya yabancı turistlerin de ilgi göstermesini sağlayan önemli merkezlerden biri… Çünkü 1926 yılında başlayan ve aralıklarla sürdürülen kazılar sayesinde adım adım gün yüzüne çıkarılan Aizanoi antik kentine sahip… Stadyumlu tiyatro, köprüler, nekropoller, olimpiyat şeref tribünü abidesi gibi kalıntılar Çavdarhisar’ın dokusunu yüzlerce yıl öncesine taşıyor.

6#

Frig Vadisi Eskişehir, Kütahya ve Afyon sınırları içinde kalan bir güzergâhı ifade ediyor ve bu üç ilden de belirlenmiş farklı rotalara ulaşım sağlanabiliyor. Adı üzerinde Frigler’in şekillendirdiği bu coğrafya, 3000 yıl önce kayalara oyulmuş evler, kaleler ve daha birçok iz barındırıyor. İster yürüyerek, isterseniz bisikletle yol alabileceğiniz Frig Vadisi’ne aracınızla ya da bölgeye hareket eden minibüslerle gidebilirsiniz.

7#

Domaniç ilçesi için de Osmanlı İmparatorluğu’na giden yolun ana duraklarından biri diyebiliriz. Ertuğrul Gazi’nin yaz aylarını geçirdiği bu bölgedeki ormanlar Kütahya’nın doğal güzelliklerinin başında geliyor. Osman Gazi’nin bebeklik beşiğinin dallarına kurulduğu ama ne yazık ki 1987 yılında devrilmiş 750 yıllık çam ağacı ve Sarıkız su kaynakları da civarda görebileceğiniz diğer doğa parçaları…

8#

Hamurlu yemeklerin öne çıktığı Kütahya’da çorbalar da ayrı birer öneme sahip. Örneğin bulgur ve tarhanadan yapılan sıkıcık çorbasının ya da yeşil mercimek ve erişteden yapılan tutmaç çorbasının lezzeti tartışılmaz. Haşhaş ezmesinin de mutfak kültüründe önemli yer edindiği Kütahya’da kızılcıkla yapılan tarhana ise şehrin hemen her yerinde karşılaşabileceğiniz bir lezzet olarak öne çıkıyor.

 928 okunma

akin aksoy