Yukarı
Halkbank Kültür ve Yaşam
fade
9171
post-template-default,single,single-post,postid-9171,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,flow-ver-1.4,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

8 MADDE İLE SABUN VE SABUN ÇEŞİTLERİMİZ

İnsanlar, uzun yıllar temizlenmek için kül ya da bitki özleri gibi maddeler kullanmış olsa da sabunun hikâyesinin neredeyse insanlık tarihi kadar eski olduğu düşünülüyor. Dünyanın kimi bölgelerinde, kalıntılar altında bulunan sabun kalıpları bunun ispatı niteliğinde… Artık gündelik yaşamımızın olmazsa olmazları arasında bulunan sabunun yapısı büyük oranda kimyasallaşsa da biz en doğal halleriyle bulabileceğiniz 8 sabun çeşidini listeliyoruz.

Lavanta Sabunu

Lavanta çiçeklerinin, açtığı temmuz aylarında toplanıp kurutulması, kuru çiçeklerin içinden tohumların alınarak bunlardan yağ elde edilmesi, lavanta sabunu yapımının ilk aşamalarını oluşturuyor. Bu meşakkatli işlemle başlayan üretim sonrasında kokusuna doyamayacağınız lavanta sabunları ortaya çıkıyor. İçinde barındırdığı yağ sebebi ile de antiseptik özelliği gösterdiği ve çeşitli cilt rahatsızlıklarına karşı koruduğu düşünülüyor.

Bıttım Sabunu

Siirt’e özgü olan bıttım sabunu, Güney Doğu Anadolu Bölgesi’nde yetişen menengiç meyvesinin yağından elde ediliyor. Yabani fıstık da denilen meyvenin aşılanmamış halinden yapılan sabun, özellikle saç sorunları için öneriliyor.

Defne Sabunu

Özellikle Hatay ve Gaziantep taraflarında yetişen defne ağaçlarının meyvelerinden çıkarılan ve adına “garlı” denen yağın zeytinyağı ile birleştirilmesiyle elde edilen sabun, turistlerin de en çok tercih ettiği çeşitlerin başında geliyor. İlaç yapımında da kullanılan defne sabunu, mikrop öldürücü özelliği nedeniyle kimi deri hastalıkları için tavsiye ediliyor.

Kükürtlü Sabun

Kokusuyla sizi diğer sabunlar gibi ferahlatmasa da sağladığı faydalarla dikkatinizi çekebilir. Medikal sabun olarak da kabul edilen kükürtlü sabunun içinde belli oranda kükürt bulunur. Kuru ciltler için önerilmeyen sabunun ciltteki kaşıntı problemlerine iyi geldiği biliniyor.

Zeytinyağı Sabunu

Sekiz bin yıl önce keşfedilen ve birçok açıdan mucizevi bir ürün olduğu düşünülen zeytinyağı ile yapılan sabun, bol miktarda E vitamini içerir. Zeytinyağı sabunu dendiğinde yeşil renk akla gelse de kırık beyaz rengi de bulunmaktadır.

Keçi Sütü Sabunu

Anne sütüne en yakın süt olarak bilinen keçi sütüyle yapılan sabun hem adı hem muhtevası hem de faydaları ile adından fazlaca söz ettiriyor. İçerdiği proteinlerin, akne ve siyah noktalara neden olan bakterileri öldürdüğü uzmanlar tarafından söylenen sabunu aktarlarda bulmak mümkün.

Gül Sabunu

Hamam kültürümüzün tamamlayıcısı, olmazsa olmazı, köpürdükçe köpüren kalıp sabundur. Nostaljik duygular uyandıran kendine özgü kokusuyla bütün sabunların tartışmasız piridir. Yumuşatıcı özelliğinden dolayı bebek sabunu olarak da bilinir.

 9,552 okunma

akin aksoy