8 Madde İle Birbirinden İlginç Soyadı Hikâyeleri
Şubat 2018 tarihinde e-Devlet üzerinden vatandaşların kullanımına açılan Soy Ağacı Sorgulama uygulaması o kadar büyük ilgi gördü ki daha ilk birkaç günde siteye 4 milyon kişinin girdiği açıklandı. Tabii yıllarca aile büyüklerinden öğrenmeye çalıştığımız bilgilerin doğrusunu öğrenecek olmak hepimizi heyecanlandırmıştı. Ama hala çözmeye çalıştığımız başka bir mesele daha var! O da soyadı meselesi… Çoğumuz, “Neden bu soyadını almışız?” sorusunu aile büyüklerine yönlendirmeye devam ederken, gerçeğe dayanan hikâyelerle insanlar soyadlarını nelerden esinlenerek belirlemiş konusuna 8 maddelik listemizde yer veriyoruz.
Etrafına bol bol akıl ve fikir dağıtan aile büyüğü nedeniyle uygun görülmüş bir soyadı “Fikircioğlu”…
Köy meydanında yakılan ateşin dumanı rüzgârın da etkisiyle sürekli aynı yöne yönelirmiş. Dumanla boğuşmaktan şikâyetçi olan aileye yine böyle bir sinir harbi sırasında sorulan, “Soyadınız ne olsun?” sorusuna “Duman” cevabının verilmesi de kimseyi şaşırtmamış.
Elektrik henüz ulaşmış bir köyde ilk ışığı siz kullanırsanız soyadınızın “Işıklılar” olması da kaçınılmazdır.
“Çelikmakas” soyadı ancak iyi bir terzinin alacağı soyadıdır.
Bir çilingirin “Soyadınız ne olsun?” diye soran nüfus memuruna, her gün işini yaparken söylediği “Hadi açıl artık!” sözünden yola çıkarak “Açıl” cevabını vermesi de gayet makul…
Bazen de bizim adımıza yakınlarımızın uygun gördüğü soyadlarını almışız. Kimsenin işine karışmayan bir insan için yanındaki arkadaşı, “O kimsenin işine karışmaz, öylece durur…” dediğinde nüfus memurunun soyadını “Duran” olarak kaydetmesi bir şans meselesi değil de nedir?
Hırslı ve inatçı kimseler için söylenen “Tırış” sözcüğünü soyadı olarak alan kişilerin hırs ve inatla ilgili bir mevzusu olduğu muhakkak…
Her gün ekmeklerinin çıtır çıtır olması için uğraşan bir fırıncının soyadı için ilk tercihi ne olmuş dersiniz: Tabii ki “Çıtır”…
Kaynak: Cumhuriyet Tarihi Soyadı Hikâyeleri, Emine Gürsoy Naskali
1,743 okunma