8 Madde İle Açık Hava Müzesi Gibi Bir Şehir: Çorum
Bu listemizde etrafı Amasya, Yozgat, Çankırı, Sinop, Samsun ve Kırıkkale ile çevrilmiş ilimiz Çorum’dayız ve sizi Karadeniz Bölgesi’nde bulunan bu kadim şehrimizi daha yakından tanımaya davet ediyoruz.
Çorum’un Merkez ilçesi şehrin zengin tarihi kültürünün ipuçlarını veren birçok eser barındırıyor. Bu kültürün izlerini sürmek için 20. yüzyıl başlarında yapılmış saat kulesini, daha eski tarihe gitmek için Selçuklu eseri olan Ulu Cami’yi, daha da eskilere gitmek için kentin çeşitli yerlerinden çıkarılmış arkeolojik kalıntıları içeren Çorum Müzesi’ni görmenizi öneririz.
Şehrin Alaca ilçesindeki Alacahöyük dünya tarafından da ilgi gösterilen bir höyüktür. Höyük, aynı bölgedeki yerleşim yerlerinin yüzyıllar içinde üst üste katmanlaşarak tepe biçimine gelmesine deniyor. Farklı uygarlıkları saklayan ve yapılan kazı çalışmalarıyla büyük kısmı açığa çıkarılan Alacahöyük de arkeoloji meraklılarının illa ki görmesi gereken yerlerimizden… Buradaki kazıları ilk kez Atatürk’ün başlattığı biliniyor.
Hititlerin başkentlerinden olmuş Hattuşaş, bugün Çorum’un Boğazkale ilçesinin sınırları içinde bulunuyor. 1986’dan itibaren UNESCO Dünya Mirasları listesinde olan bölgede Aslanlı Kapı, Sfenksli Kapı, Kral Kapısı, Yerkapı gibi birçok önemli arkeolojik buluntu yer alıyor.
İskilip ilçesindeki İskilip Kalesi’nin üç tarafı da dik bir kayalıkla çevrili… Kaleye giriş çıkış sadece kuzeybatı yönündeki tek taraftan yapılabiliyor. Ne zaman yapıldığı tam olarak bilinmeyen kalenin surları otuzdan fazla evi çevreliyor ve burası küçük bir mahalleye dönüşmüş. İskilip Kalesi de Çorum’a yolu düşenlerin mutlaka görmesi gereken yerlerden biri…
Laçin ilçesinin Kırkdilim köyündeki kaya mezarı oldukça ilginç bir görüntüye sahip… Zorlu bir coğrafyanın tam ortasında bulunan Kapılıkaya Kaya Mezarı özellikle yabancı turistlerin bildiği ve hayran olduğu bir yapı… Çorum ve çevresi kaya mezarlarının yoğun olduğu bölge olarak da biliniyor.
Çorum’un Kargı ilçesi doğal güzellikleriyle dikkat çekiyor. Doğa sporunu sevenler için Dipsizgöl, Karadeniz havası almak isteyenler için yaylalar, olağanüstü görüntüsüyle Kızılcaoluk Şelalesi bu ilçenin sınırları içinde bulunuyor.
Çorum deyince akla ilk gelenlerden biri de bakır işçiliğidir. Ülkemizdeki bakır maden rezervlerinin çoğunun bulunduğu şehrimizde ustaların elinden çıkmış bakır ürünleri Bakırcılar Çarşısı başta olmak üzere birçok yerde satışa sunulmuştur.
Çorum deyince hemen hepimizin aklına ilk gelen leblebidir ve coğrafi olarak tescillenen ilk leblebi de Çorum leblebisidir. Keşkek, etli pilav, yayla çorbası, mantı ise kentin mutfak kültüründe başı çeken yemekler arasındadır. Yine yöreye özgü İskilip dolması ise ustası tarafından yapılması gerektiği ve oldukça zahmetli olduğu için özel günlerin yemeğidir.
1,178 okunma