8 İstanbul Semti ve İsimlerine Hayat Veren Hikâyeleri
Dünyanın en güzel metropollerinden biri olan İstanbul, aynı zamanda yüzölçümü açısından da çok büyüktür ve dolu dolu bir tarihe sahiptir. Bu kocaman şehrin her bir semti farklı zaman dilimlerinde farklı yaşanmışlıklara, farklı hikâyelere şahitlik etmiş ve semtlerin tarihi bu hikâyelerle örülmüştür. İstanbul’un semtlerini araştırdık ve bu semtlerin isimlerine hayat veren hikâyelerini listemizde derledik.
Günümüzdeki modern binalarla dolu hali düşünüldüğünde Balmumcu’nun bir zamanlar kocaman bir çiftliğe ev sahipliği yaptığına inanmak zor oluyor. Burası 19. yüzyılda henüz elektriğin ev kullanımına girmediği dönemlerde şehrin aydınlatılmasını sağlayan mumların üretildiği yemyeşil bir çiftlikti.
Adı üstünde bir tepe olan Göztepe’de “Gözcü Baba” isminde bir ermişin yaşadığı, bu ermişin Göztepe üzerinden İstanbul’u gözlemlediği ve böylece İstanbul’un fethi sırasında Türk akıncılarına önemli bilgiler sağladığı rivayet edilir.
Üsküdar’ın Çiçekçi semti adını bir zamanlar burada bulunan çiçek tarlalarından ve ünlü Çiçekçi Kahvehanesi’nden alıyor. Bu tarlalarda yetiştirilen çiçeklerin Üsküdar Sarayı’nı renklendirdiği, Çiçekçi Kahvesi’nin müdavimlerinin ise dönemin aydınları olduğu biliniyor.
Fatih ilçesinin bir semti olan Karagümrük, canlı ticaret hayatı, Ahilik geleneğini sürdüren esnaf ve zanaatkârlarıyla olduğu gibi Osmanlı döneminde burada bulunan Kara Gümrüğü ile de ünlüydü ve şüphesiz ki ismini de burada bulunan gümrükten almıştı.
Üsküdar ilçesine bağlı olan İcadiye, ismini 19. yüzyılda burada icat edilen makinelerden alır. Sarkis kalfanın buluşu olan bu makinelerde üretilen basmaların zamanında pek meşhur olduğu söylenir.
Kadıköy’ün Koşuyolu semti, Osmanlı döneminde ve hatta daha öncesinde de at koşularının yapıldığı bir alanmış. Osmanlı beylerinin, paşalarının burada at yarışları yaptığı bu yüzden de semtin adının Koşuyolu olduğu bilinir.
Şişli’nin en güzel semtlerinden biri olan Teşvikiye’nin kaderini değiştiren kişi Sultan Abdülmecit olmuştu. Halkı buraya yerleşmeye teşvik etmek isteyen Sultan, ilçenin adını veren Teşvikiye Camisi’ni yaptırmış ve semte yerleşimin önünü açmıştı.
Topkapı Sarayı surlarının dışarıya açılan birçok kapısı vardır. Ahırkapı ise bu kapılardan birinin gerisinde kalan semte verilen isimdir. Bu kapı saraya ait ahırlara açılırdı. Günümüzde ise zamanında ahırların olduğu yerde bulunan semte Ahırkapı ismi verilmektedir.
Kaynak: İstanbul’un Ansiklopedik Öyküsü, Haldun Hürel
3,772 okunma