Toprağından Havasından Suyundan Hayat Fışkıran Şehir
Tarihi kadar gösterişli bir doğası var Çanakkale’nin… Turistik ama aynı zamanda dinginliğini de koruyabilmiş bir şehir. Birbirinden güzel fotoğraflarla şimdi Kültür ve Yaşam’ın sayfasını renklendiriyor.
Asya’da ve Avrupa’da toprakları bulunan Çanakkale adını Marmara Denizi ve Ege Denizi’ni birbirine bağlayan Çanakkale Boğazı’ndan alır. Bu açıdan bakınca İstanbul ve İstanbul Boğazı ile benzer bir şehirdir ama Çanakkale Boğazı’nın bir köprüsü yoktur, ulaşım feribotla sağlanır.
1915-1916 yıllarında Çanakkale’nin denizinde/karasında büyük bir bağımsızlık direnişi sergilendi. Çanakkale Savaşı’nda hayatını kaybeden binlerce insan, nesillerle gelecek milyonlarca insana bağımsız bir hayat hediye etti. Gelibolu bu açıdan çok özel bir yere sahip ve en çok ziyaret edilen ilçeler arasında.
Çanakkale’nin yakın tarihi kadar antik dönemlere uzanan tarihi de farklı hikâyelerle dolu. Şehrin merkezinde bulunan ve UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne 1998 yılında girmiş Troya Antik Kenti bu hikâyeleri günümüze taşımaya devam ediyor. Antik kentin içindeki Truva Atı ise en çok fotoğrafı çekilen sembol yapı.
Eceabat ilçesindeki Kilitbahir Köyü’nde yer alan Kilitbahir Kalesi 1462-63 yıllarında Fatih Sultan Mehmet tarafından stratejik amaçlı inşa ettirilmiş. Günümüzde surları ve kuleleriyle şehrin en çok ilgi gören tarihi yapılarının başında geliyor.
Çanakkale’nin en güzel yerlerinden biri Bozcaada’dır. Arabalı vapur ile ulaşım sağlanan ada köyü bulunmayan tek ilçe… Koyları ve plajları mavinin farklı tonlarını şaşkınlıkla izleyeceğiniz güzellikte… Su sporlarını sevenler için de Bozcaada en doğru adreslerden biri.
Gökçeada ise Çanakkale’de güneşi batırabileceğiniz en güzel yerlerden biridir. Rum köyleriyle güzelleşen bu adada Marmaros Şelalesi’ne gidebilir, Yıldız Koyu’nda kumtaşlarından oluşan doğal heykelleri görebilir, binlerce yıl önceden günümüze ulaşan höyükleri gezebilirsiniz.
Şehrin Ayvacık ilçesine bağlı Assos tarihi dokusu kadar yaşattığı sessizlikle adından söz ettirir. Gün içinde Antik Çağ’dan kalan kalıntıları görmek, akşamları deniz kıyısında Midilli Adası’nın ışıklarını izlemek Çanakkale’de yapabileceğiniz onlarca eşsiz aktiviteden biridir.
Çanakkale mutfağının köklü bir geçmişi bulunuyor. İçinde sebzenin ve balığın bolca bulunduğu bir kültür bu… Börülce köftesinden ıspanakla yapılan çırpmaya, patlıcan kapamadan mantarla yapılan melkiye zengin bir kültür. Ama Çanakkale’ye gittiğinizde tatmadan dönmemeniz gereken yemek tabii ki sardalya başta olmak üzere bütün balık türleri…
1,167 okunma