Yukarı
Halkbank Kültür ve Yaşam
fade
27837
post-template-default,single,single-post,postid-27837,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,flow-ver-1.4,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

TOHUMDAN GELEN ŞİFA

Akdeniz’den Hindistan’a her çeşit toprakta yetişebilen keten bitkisinin lifleri ve tohumları, ilaç sektöründen otomotiv sektörüne kadar çok geniş bir alanda kullanılıyor. Sağlığımıza olan faydaları ile giderek popüler bir besin haline gelen keten tohumu hakkında detaylı bilgileri yazımızda okuyabilirsiniz.

1#

Sarı ve kahverengi tonlardaki keten tohumu, ipeksi dokuda mavi ve sarı çiçekleri olan keten bitkisinden elde edilir; öğütülerek veya yağı çıkarılarak tüketilir. Keten lifleri ise keten kumaşı ve ip yapmak için kullanılır. Keten bitkisinden üretilen ürünlere M.Ö. 3000’li yıllarda Mısır’da rastlanıldığı için ilk kez bu topraklarda yetiştirildiği düşünülmektedir.

2#

Keten tohumu, kalp sağlığı için oldukça önemli olan Omega-3 yağ asidi ve %95 oranında lif içerir. Yüksek antioksidan özelliği ile kanser gibi hastalıkları engellemede işlevi bulunan lignan bakımından zengin keten tohumu, lifli yapısı sayesinde ani kan şekeri düşmesine de engel olur.

3#

Keten tohumunun tüketim miktarı kişinin yaşına, cinsiyetine, sağlık durumuna göre değişebilir. İçeriğinde C ve B6 vitamini ile demir ve magnezyum gibi değerli mineralleri barındırır.

4#

Sindirime yardımcı olan keten tohumu ayrıca kolesterolü düşürür, insülin direncini artırır; tokluk hissi vererek kilo sorunlarının giderilmesinde etkili olur. Ev yoğurdu ile keten tohumu beraber tüketildiğinde bağışıklık sistemini güçlendirir ve bağırsak sorunlarının giderilmesine etki eder.

5#

Keten çekirdeklerini öğütmenin birçok farklı yolu vardır. Tohumlar havan ile dövülerek parçalanabilir. Daha hızlı ve kolay bir metot ise kahve öğütücü veya baharat değirmeni kullanmak olacaktır.

6#

Keten tohumu filizlendirilerek tüketildiğinde besin değeri en üst seviyeye çıkar. Bunun için keten tohumunu bir gece önceden buzdolabında içme suyunda bekletmek yeterli olacaktır. Şişen ve yumuşayan tohumları dilerseniz salata, süt, yoğurt ve kefirle veya damak tadınıza uygun diğer lezzetlerle beraber tüketebilirsiniz.

7#

Çorbalarda, salatalarda ya da çay-kahve molasında tüketebileceğiniz sağlıklı ve lezzetli granola tarifi için gerekli olan malzemeler: Bir su bardağı öğütülmemiş keten tohumu, bir çay bardağı yulaf, yarım çay bardağı temiz su ve kabak ya da çekirdek içi, bir tutam toz tarçın, bir yemek kaşığı zeytinyağı veya Hindistan cevizi yağı, bir avuç parçalanmış ceviz-badem gibi kuruyemiş ve dilediğiniz kuru meyveler. Bu tarif tamamen kişinin damak tadına göre zenginleştirilebilir. Keten tohumu katılan yarım çay bardağı suyu buzdolabında bir gece bekletin. Bu sayede keten tohumunun içesindeki öz maddeler ortaya çıkacak, bağırsak temizleyici etkisi artacaktır. Ertesi gün tüm malzemeler karıştırıldıktan sonra fırın kâğıdı serili tepsiye karışımı düz bir plaka olacak şekilde yayın ve 135 derecede yaklaşık 50 dakika pişirin. Kıtır haline gelen granolanız hazır. Sonrasında dilimleyerek bir saklama kabında muhafaza edebilirsiniz.

 1,532 okunma

Derya Ülkar