Takvimlerle İlgili Temel Bilgiler
“Takvim” kelimesi dilimize Arapçadan geçmiş… Sözlükteki karşılığı ise, “Bir yılın günlerini, aylarını, sayılı günlerini gösteren, değişik biçimlerde yapılmış çizelge veya defter.” Konuyla ilgili daha fazla bilgi için lütfen okumaya devam ediniz…
Sığırdan yılana, ejderden koyuna hayvanlarla simgelenen 12 yıl… İşte Türkler’in kullandığı en eski takvim bu “12 Hayvanlı Takvim”dir ve Güneş yılının esas alındığı takvimde, her hayvan özellikleri ile o yılı temsil eder.
Ay’ın Dünya etrafında dönüşünü temel alan takvimlere “Ay Takvimi” denir ve bir Ay yılı 354 güne karşılık gelir. Ay’ı dikkate alarak takvim kullanan ilk toplumun Sümerler olduğu düşünülüyor.
Dünya’nın Güneş etrafında dönüşüne göre düzenlenen takvimler ise “Güneş Takvimi” olarak adlandırılıyor. Bir Güneş yılı ise 365 gün 6 saate karşılık geliyor. İlk kez Mısır’da kullanıldığı düşünülmekte…
Çok sayıda takvim türü var ama en çok Güneş yılını temel alan Miladi Takvim kullanılıyor. Bizim de kullandığımız bu takvim türü İsa Peygamber’in doğum yılı ile başlıyor ve “0” rakamı ile ifade ediliyor. Bu tarihten sonrası “Millattan Sonra”, öncesi “Milattan Önce” şeklinde tanımlanıyor.
Her bir Güneş yılının 365 gün 6 saat sürdüğünü söylemiştik. Takvimde göremediğimiz bu 6 saat, 4 yılda bir 24 saat, yani 1 gün olarak Şubat ayına ilave edilir. Normalde 28 gün çeken Şubat ayı da böylece 4 yılda bir 29 gün çeker.
Bütün bu takvimlerin dışında; toplumların, yaşadığı doğal ve kültürel ortamlardaki gözlemlerine ve deneyimlerine dayanarak oluşturdukları Halk Takvimi vardır. Turnaların Göçü; Hurma Zamanı; Leylek Fırtınası gibi olaylar Anadolu’da bazı bölgelerde hala zaman çizelgesi içinde yer alır.
2,764 okunma