Yukarı
Halkbank Kültür ve Yaşam
fade
15485
post-template-default,single,single-post,postid-15485,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,flow-ver-1.4,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive
mimari üsluplar

Örnekleriyle Sanat Tarihindeki Mimari Akım ve Üsluplar

Kültür ve Yaşam’ın bu sayfasında sanat tarihinde ortaya çıkmış ve edebiyattan müziğe, resimden şiire birçok alanı etkisi altına almış akımların mimarideki örneklerini karşınıza getiriyoruz.

Romanesk
mimari üsluplar

Süslemelerin ve heykellerin önemsenmeyerek mimarinin ön planda tutulduğu, yer yer “kaba” olarak tanımlanan Romanesk akımı 1066 yılında Normanların İngiltere’yi fethetmesiyle başlamış, 12. yüzyıla kadar sürmüştür.

Gotik
mimari üsluplar

Romaneskin yerini bıraktığı gotik mimari Fransa’da ortaya çıkmış ve Orta Çağ’ın sonuna kadar sürmüştür. Sivri dayanma kemerleri üzerinde yükselen yapılarda detaylı süslemelerle birlikte vitray kaplı yüksek pencereler dikkat çekicidir.

Rönesans
mimari üsluplar

Büyük bir kubbe ile örtülü yapılarda zarif sütunlar, yuvarlak pencereler, iç yüzey süslemeleri Rönesans mimarisinde dikkat çeker. Orta Çağ’ın bitiminde Eski Yunan ve Roma kültürünün yeniden canlanmasını ifade eden Rönesans akımının mimarları arasında Michelangelo, Filippo Brunelleschi gibi isimler bulunur.

Barok
mimari üsluplar

Paris’te bulunan Versay Sarayı, barok mimarinin en önemli örneklerinden biridir. Görkemli bahçelerin, işlemeli duvarların, gücün ve gösterişin yansıması olarak da ifade edilen barok mimari üslup 16. ve 18. yüzyıllarda kendini göstermiştir.

Rokoko
mimari üsluplar

Rokoko, barok sanatın geç dönemi olarak ifade edilir. Baroktan daha ince kıvrımların, C ve S şekillerinin, zarif süslemelerin kullanıldığı bu mimari iç dekorasyonda daha çok kullanılmıştır. 18. yüzyılda Fransa’da ortaya çıkan üslup daha çok aristokrat kesim tarafından benimsenmiştir.

Neoklasik
mimari üsluplar

Barok ve rokokonun abartılı süslemeciliğine tepki olarak ortaya çıkan neoklasik mimaride form ve çizgiler önem taşırken sadelik önemsenir. 18. yüzyılın ortalarında kendini gösteren neoklasik mimarinin ülkemizdeki örneklerinden biri İstanbul Arkeoloji Müzesidir.

Art Deco
mimari üsluplar

Geometrik desenlerden, Gotik süsleme unsurlarından yararlanan “Art Deco” sanat akımı, 1920’lerden sonra kendini göstermiştir. Finlandiya’da 1919’da Eliel Saarinen tarafından tasarlanan Helsinki Garı’nın bu akımın ilk büyük örneği olduğu ifade edilir.

Art Nouveau
mimari üsluplar

19. yüzyılın sonu ile 20. yüzyılın başında etkili olan ve “yeni sanat” anlamına gelen “Art Nouveau”, Avrupa ve Amerika’ya Londra’dan yayılan bir akımdır. İstanbul’da izlerine sıkça rastlayabileceğimiz bu akımın en güzel örneklerinden biri İstiklal Caddesi’nde 1910 yılında yapılan Mısır Apartmanı’dır.

 28,004 okunma

akin aksoy