HAVA KALİTESİNİ ARTIRAN BAKIMI KOLAY BİTKİ TÜRLERİ
Yaz aylarında giderek artan sıcak havalara karşı çevre dostu ve sürdürülebilir yöntemler uygulayabileceğinizi biliyor muydunuz? Yaşam alanlarında oluşturabileceğimiz yeşil alanlar sadece estetik bir güzellik sunmakla kalmıyor bu bitkiler sayesinde oksijen oranını artıyor, zararlı toksinler filtreleniyor ve hava kalitesi yükseliyor. Doğanın dinginleştirici gücünü evlere taşıyarak sıcak yaz günlerinde daha ferah bir ortam oluşturmaya yardımcı olan bitkilerle uğraşmak, günlük hayatın stresinden uzaklaşmak ve doğayla iç içe olmanın huzurunu yaşamak için de güzel bir fırsat. İşte o bitkiler…
Areka, yeşil yaprakları arasındaki stomalar sayesinde bol miktarda oksijen üretir. Stoma, açılıp kapanma özellikleri ile bitkideki terlemeyi ve gaz değişimini kontrol eden canlı yapılardır. Bu bitkinin yaprak yüzeyi ne kadar geniş olursa o kadar fazla oksijen üretme gücüne sahip olur. Areka, güzel görüntüsünün yanı sıra bulunduğu mekânda nem seviyesini düzenler ve bu sayede özellikle kuru hava koşullarında nemli bir ortam oluşturmaya yardımcı olur.
Havadaki toksinleri temizlemede etkili olan Çin herdemyeşili, NASA’nın uzay çalışmalarında da önem verdiği bitkilerin başında gelir. Yüksek terleme gücü sayesinde bol miktarda oksijen üreten Çin herdemyeşili havadaki formaldehit, benzen ve diğer zararlı kimyasalları filtreleyerek daha sağlıklı bir yaşam ortamı sağlar.
Oldukça dayanıklı bir bitki olan kauçuk, ortamdaki nemin dengelenmesine yardımcı olur. Genellikle sıcak ve nemli bölgelerde yetişen kauçuk, yapraklarının altındaki gözenekleri sayesinde yüksek oranda oksijen üretimi sağlar. Bitkinin yaprağı ne kadar büyükse ortama kattığı nem de o derece fazladır.
Sarmaşık türleri evinizin duvarlarını kaplayarak dekoratif bir görüntü oluşturduğu gibi yapraklarından su buharı salarak iç mekân havasını nemlendirir. Bu, özellikle kuru iklimlerde veya klimalı ortamlarda havanın daha nemli olmasını sağlar ve ortamdaki toksik havayı temizler. Sarmaşık türlerinin bakımı da kolay ve zahmetsizdir.
Uzun sapları ile zarif bir görüntüye sahip palmiye bitkileri havadaki karbondioksiti emip oksijen salan küçük gözeneklere sahiptir. Ortamın havasını ferahlatan palmiyelerin yaprakları büyüdükçe, tıpkı kauçukta olduğu gibi, oksijen oranı da artar. Bir arada bulunan palmiye türleri mekânı görsel şölene dönüştürdüğü gibi içeride temiz ve nemli bir hava oluşturur. Çoğu palmiye bitkisi parlak dolaylı ışığı sever ancak düşük ışık koşullarına da uyum sağlayabilir. Doğrudan güneş ışığından kaçınarak yaprakların yanması önlenebilir.
İç mekânlarda rahatlıkla yetiştirilebilen bol yapraklı bir tür olan Benjamin, sıcak ortamda transpirasyon yaparak mekânın nemli kalmasına yardımcı olur. Transpirasyon, terleme olarak da bilinir, havanın emme kuvveti sayesinde bitkinin hava ile temas eden yapraklarından su buharı vermesini sağlar. “Ağlayan incir” olarak da bilinen Benjamin’in yeterince büyüyen yaprakları, altında kalan diğer bitkiler için âdeta orman üst bitki tabakası görevi görür. Bakımı oldukça kolaydır.
1,130 okunma