Yukarı
Halkbank Kültür ve Yaşam
fade
20790
post-template-default,single,single-post,postid-20790,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,flow-ver-1.4,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

HANGİ ÇÖP NEREYE ATILMALI?

Artık hepimiz suyun, toprağın, bitkilerin, hayvanların ve biz insanların sağlığı için çıkardığımız çöp oranını minimuma indirmemiz, hiç değilse çöplerimizi ayrıştırarak geri dönüştürülmesine destek vermemiz gerektiğini biliyoruz. Fakat çöp ayrıştırma konusu kimi zaman kafaları karıştırıyor ve elimizdeki çöpü karşımızdaki renkli kutulardan hangisine atacağımızı bilemeyebiliyoruz. Bunun için özet bir çöp ayrıştırma rehberi hazırladık. Diğer taraftan bu renkli kutuları evinizde, apartmanınızda, ofisinizde bulundurarak daha özenli bir davranış şekline geçmek isterseniz de bağlı bulunduğunuz belediyeyi veya bazı özel kurumları arayarak temin edebilir, vakti geldiğinde çöpünüzün geri dönüşüm tesislerine gitmek üzere alınmasını sağlayabilirsiniz.

1#
çöp ayrıştırma

Geri dönüşüm sisteminin verimli çalışabilmesi için dönüşümü olmayan çöplerin hangileri olduğunu bilmeli, onları geri dönüşüm kutularına değil siyah renkli çöp kutularına atmalıyız. Geri dönüştürülemeyen çöpler arasında kırılmış porselen ve seramik, bebek bezi, ıslak mendil, plastik ev eşyası, oyuncak, ayakkabı, çanta, tekstil ürünleri, kirli kâğıtlar yer almaktadır.

2#
çöp ayrıştırma

Plastik çöplerin kutu rengi sarıdır. Sarı çöp kutularına atabileceklerimiz arasında plastik şişe, plastik temizlik şişesi, yoğurt kabı gibi plastik kutular, plastik kapaklar, plastik çiçek saksıları, plastik torbalar bulunur. Ayakkabı, oyuncak, cam ya da tekstil ürünleri bu kutulara atılmamalıdır.

3#
çöp ayrıştırma

Kâğıt ve kartonaj çöplerin yeri mavi kutulardır. Gazete, dergi, katalog, karton yumurta kutusu, kâğıt torbalar bu kutulara atılmalıdır. En çok karışıklık yaşanan çöp türlerinden biridir. Örneğin kâğıt havlu, tek kullanımlık kâğıt bardak, artık duvar kâğıdı, süt veya meyve suyu kutuları bu türde çöpler sanılır oysa içlerinden bir kısmının geri dönüşümü yoktur, bir kısmının yeri de karışık maddelerden oluşan çöp kutularıdır.

4#
çöp ayrıştırma

Cam şişe, cam kavanoz, su bardağının yeri yeşil kutulardır. Bazı cam konteynerleri ise renklere göre bölümlere ayrılır, bu da camı beyaz, yeşil, kahverengi şeklinde rengine göre ayrıştırmamız içindir. Porselen ve seramik ürünler cam kutularına atılmamalıdır. Eğer cam şişeler depozitolu ise çöpe atılmamalı ve alınan mağazaya verilmelidir.

5#
çöp ayrıştırma

Sebze ve meyve artığı, yumurta kabuğu, çiçek veya bitki parçaları, çay poşeti ve kahve filtresi organik çöp alanına girer ve kutu rengi kahverengidir.Organik çöpleri ilgili yere atmak önemlidir ama daha önemlisi mümkün olduğunca çöp çıkarmamaya gayret etmektir. Bu tür çöplerden saksı veya bahçede bitki topraklarına karıştırarak verim elde edilebilir.

6#
çöp ayrıştırma

Bu çöpleri doğaya ve sağlığa vereceği zararlardan dolayı herhangi bir çöp kutusuna atmamak, bağlı olunan belediyeden bilgi alarak değerlendirmek gerekir. Pil, floresan tüpü, zirai ilaç, boya veya yapıştırıcı kabı gibi atıklar bu türden çöplerdir. İlaç atıkları da özellikli çöplerdir ve eczanelerde bulundurulan tıbbi atık kutularına bırakılabilir.

7#

Kızartma yağları kesinlikle lavaboya dökülmemelidir. Bu atıklar hem kanalizasyon sistemini bozuyor hem içme sularını kirletiyor hem de denizlere, göllere karıştığında suda yaşayan canlılara büyük zarar veriyorlar. Yağ atıklarını bir şişede biriktirerek 5 litreye ulaştığında 444 28 45 numaralı telefonu arayabilir, görevli kişilerle randevulaşarak atığınızı teslim edebilirsiniz.

 16,640 okunma

akin aksoy