Yukarı
Halkbank Kültür ve Yaşam
fade
16090
post-template-default,single,single-post,postid-16090,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,flow-ver-1.4,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive
hobbit

Fantastik Edebiyatın Babası J.R.R. Tolkien

İlki sinemalarda yayınlandıktan sonra bir sonrakini 7’den 77’ye herkesin beklediği ve vizyona girdiğinde gişe rekorları kıran filmler onun kitaplarından uyarlandı fakat “fantastik edebiyatın babası” olarak ünlenen Tolkien sadece bir yazar ya da şair değil aynı zamanda profesör unvanlı bir akademisyendi. Ve bakın onu bugünlere getiren süreç nasıl gelişti…

1#
hobbit

J.R.R. Tolkien Güney Afrika’da dünyaya geldi ama sonradan ailesiyle taşındığı İngiltere’nin küçük mü küçük yeşil mi yeşil kasabası Sarehole onun hayal dünyasını güçlendiren asıl yer oldu. Cole Bank Road değirmeninde oynadığı oyunlar, değirmencinin oğluna taktığı Beyaz Org adı, sanki hepsi Hobbit diyarını tasarlaması içindi…

2#
hobbit

1892 doğumlu Tolkien, Birinci Dünya Savaşı sırasında orduya katıldı ve savaş dönüşü Oxford Üniversitesi’nde uzun yıllar devam edeceği bir iş buldu. Latince, Fransızca, Almanca biliyordu, zamanla bu dillere Yunanca, Eski ve Orta İngilizce, İtalyanca, Gotça, Fince, İspanyolca, Galce, Eski Norveççe gibi yeni diller eklendi.

3#
çıkın çıkmazı, frodo

Büyücülerin, elflerin, orgların, cücelerin kol gezdiği, Gandalf karakterini dünyayla tanıştıran ve aslında çocuklar için yazdığı Hobbit 1937’de yayımlandığında da akademideydi. Bu kitabın yazımında, üniversitede öğrencilerle birlikte kurduğu kulüplerden ve burada yapılan sohbetlerden de ilham aldığı söylenir. Ve Tolkien, “Ben aslında bir hobbitim… Bahçeleri, ağaçları ve traktörle sürülmemiş tarlaları severim…” diyerek kendisini de bir hobbit olarak tanımlar.

4#
orta dünya, beren ile luthien, frodo

Hobbit’in devamı olarak başladığı Yüzüklerin Efendisi ise sonradan çok ses getirecek bir seri halini aldı. Yüzük Kardeşliği, İki Kule, Kralın Dönüşü… Tabii ilk yıllarda Tolkien’in kitapları edebiyat çevrelerinde pek de ilgi görmüyor popüler bulunuyordu. Hatta Tolkien’in kendisinin bile kitaplarını beğenip kendisine mesajlar gönderenlere şaşırdığı rivayet edilir.

5#
beren ile luthien, orta dünya

Yazdığı kitaplarda en çok ilgi çeken ise kendi oluşturduğu dillerdi. Tolkien’in bu konuda büyük bir merakı ve yeteneği vardı hatta elf dilini oluşturmaya 19 yaşında başlamıştı. Bildiği dillerden daha önce söz etmiştik; valar dili, entlerin dili, cücelerin gizli dili ise kendi yarattığı diller arasındaydı.

6#
beren ile luthien, orta dünya

Akademisyen ve filolog Tolkien için yazarlık bir hobiden ibaretti ve asıl mesleği olarak yazarlığı değil akademisyenliği görüyordu. 1973 yılındaki ölümünden yarım asır sonra bile kendisinden söz etme nedenimiz olan kitaplarının sinemaya uyarlanmasını ise istemiyordu Bunun nedeni ise hikâyenin karmaşık yapısının beyaz perdeye uyarlanamayacağına inanmasıydı.

7#
beren ile luthien, orta dünya

J.R.R. Tolkien’in sinemada da yankı bulduğu için en bilinen eserleri Hobbit ve Yüzüklerin Efendisi serisi olsa da ölümünden dört yıl sonra oğlu tarafından yayımlanan Silmarillion, üzerinde en çok çalıştığı ve olgunlaştırdığı eseridir. Silmarillion’da elflerin, cüceler ve insanlarla Orta Dünya’da güçlerini birleştirerek Morgoth’a karşı verdiği savaşın hikâyesi anlatılır.

 1,726 okunma

akin aksoy