EVDEKİ ÇİÇEKLERİMİZ DE İLGİ BEKLİYOR
Biz insanların yaz-kış ve bahar aylarında sıcak, soğuk ya da güneş ışınlarına karşı korunma şeklimiz farklıdır, hatta mevsimden mevsime aldığımız besinler bile değişir. Bu kadar karmaşık olmasa da çiçekler için de aynı durum geçerli. Evimizin bir köşesinde duran halleriyle hayatımıza renk katan bitkilerimiz bırakın her mevsimi her gün ilgiye ihtiyaç duyabiliyorlar. Eğer siz de uzun zamandır onları göz ardı ettiyseniz, onlarla ilgilenmeyi artık daha fazla ertelememelisiniz.
Saksıda çiçek yetiştirmenin temel kurallarından biri çiçeğinizin gelişimi ilerledikçe, saksı boyutunu küçükten büyüğe değiştirmektir. Kökleri derine inenler daha derin, kökleri geniş alana yayılanlar geniş saksılara ihtiyaç duyarlar. Gerektiğinde saksı değişimi yapılmaz ise sıkışmış toprak içindeki çiçeğiniz yeteri kadar beslenemeyebilir. Siz de saksı değiştirmeye karar verdiğinizde balkon çiçekleriniz için dışı cilalanmamış toprak saksıları, evdeki çiçekleriniz için plastik saksıları tercih edebilirsiniz.
Eğer çiçeğinizin saksı değişimine ihtiyacı olmadığını düşünüyorsanız bu kez de toprağını havalandırmak, yabancı maddelerden temizlemek ya da vitamin açısından zenginleştirmek için bakım yapmanız icap edebilir. Çiçeğinizin özel bir toprak cinsine ihtiyacı olup olmadığı konusunda internetten yardım alabilirsiniz, örneğin kaktüsler suyu vücutlarında depolayabildikleri için diğer saksı çiçeklerinden farklıdırlar.
Çiçeklerinizin saksılarını ya da toprağını değiştirir değiştirmez uygun miktarda su vermeyi ihmal etmeyin. Değişim uygulaması yıldan yıla yapabileceğiniz bir işlem iken onları sulamak günlük ilgi gerektirir. Tabii yine çiçeğinizin her gün mü yoksa haftada veya ayda bir kere mi su istediği konusuna hâkim olmanız önemlidir. Fakat genel olarak parmağınızı toprağa 2 cm. kadar soktuğunuzda nem hissetmiyorsanız çiçeğinizi sulayabilirsiniz.
İhtiyaç duyduğu suyu yaprakların ve çiçeklerin üstüne değil toprağına vermeye dikkat edin. Uzun süre kuru kalmaları kadar çok sulanmaları da onları olumsuz etkiler. Aynı şekilde saksının altındaki kapta sürekli su birikmesi de köklerin çürümesine neden olabilir. Fakat sulama yaparken ince uçlu bir sulama kabı kullanırsanız ve de geniş bir saksı altlığı tercih ederek taşan suyu düzenli olarak dışarı dökerseniz bu iki sorunu saf dışı bırakmış olursunuz.
Saksı çiçeklerinin yapraklarına tek tek ilgi göstermek sağlıklı biçimde büyümelerine katkı sunar. Öncelikle sağlıklı olanları korumak için kurumuş, sararmış, solmuş yaprakları kesmelisiniz. Büyük yapraklı bitkileri nazik biçimde nemli bir bezle, küçük yapraklı bitkileri üzerine yeteri miktarda su püskürterek ayda bir iki kez temizleyebilirsiniz. Böylece yaprakların üstünde biriken toz ve zararlı maddeleri ortadan kaldırıp daha fazla nefes ve ışık almalarına olanak sağlarsınız.
Yukarıda saydığımız işlemleri yaparken veya başka nedenlerle çiçeğinizin dalı kırılırsa onu tekrar yaşayan bir bitki haline getirmeniz mümkün olabilir. Yapacağınız şey kırılan dalı büyüklüğüne göre bir bardak suya koymak olmalı. Mutlaka dikkat edilmesi gereken detay ise daldaki yaprak ve çiçeklerin suyun içine girmemesi, dışında kalmasıdır. Dalda kökün uzayıp saçaklanmaya başladığını gördüğünüzde onu toprağa dikebilir böylece kırılmış o daldan yeni bir bitki elde edebilirsiniz.
Saksıdaki çiçek için aldığı güneş ışığı, bulunduğu ortamın ısısı ve nem dengesi önemlidir. Kaktüsleri saymazsak bu çiçeklerin büyük bir bölümü, güneş ışığından direkt değil dolaylı olarak faydalanmayı isterler. İnce yapraklılar nemli, kalın ve dolgun yapraklılar ise kuru havayı severler. Yani burada da çiçeğinizin karakteri önem arz eder. Onu gözlemleyerek en uygun yeri bulabilirsiniz fakat çiçeklerin sık sık yerlerinin değiştirilmesinden hoşlanmadıklarını da ekleyelim.
Saksı, toprak, çiçek coşturan gibi ürünleri artık marketlerde de kolayca bulabiliyoruz. Ama dışarıdan almanıza gerek kalmadan kendi karışımlarınızı da hazırlayabilir, kısa bir süre sonra “çiçeklerim coştu” diye sevinebilirsiniz. Haşladığınız yumurtanın, demlediğiniz çayın, 12 saat kadar ılık suda beklettiğiniz sebze ve meyve kabuklarının suyunu çiçeklere vermek en kolayı. Bir adım ilerisinde ise toprağı zenginleştirecek doğal karışımlar yapmayı deneyebilirsiniz.
1,375 okunma