6 MADDEYLE ALOE VERA BİTKİSİ
Doğal bir nemlendirici olması özelliği ile kozmetik ürünlerinin vazgeçilmezi olan aloe vera, “ölümsüzlük bitkisi” ya da “ilaç bitkisi” olarak da bilinir. Eski Mısır’da birçok rahatsızlığın tedavisinde kullanılan bitkinin, Kleopatra’nın da güzellik sırlarından biri olduğu ve sonsuz gençlik için aloe vera masajını tercih ettiği rivayet edilir. Afrikalı avcıların terlemeyi ve vücut kokusunu gidermek için kullandığı aloe vera hakkında pek çok bilgiyi sizler için listeledik.
Aloe veranın kabukları ve jelinin ayrı ayrı faydalarının olduğu bilinir. Kabuk kısmında bulunan antrakinonlar medikal alanda kullanılırken, yaprağının iç kısmında bulunan renksiz jel ise deri ve saç sorunları gibi birçok rahatsızlığın tedavisinde kullanılır.
İçinde pek çok amino asit, mineral ve vitamin bulunduran aloe vera jeli, cilde uygulandığında pH dengesini düzenler; çatlak oluşumunu önler. Jeli çıkarmak için, öncelikle uzun yapraklardan birini ortadan kesin, sonrasında kenarlarındaki tırtıklı kısımları temizleyin ve bıçak yardımıyla kabuğundan sıyırın.
Şifalı bitki aloe vera yalnızca cildi nemlendirmekle kalmıyor, aynı zamanda güneş yanığı ve cilt kızarıklığına da iyi gelir. Tabi ki alerjik reaksiyonları engellemek için dikkatli kullanılması gerekir.
%96’sı sudan oluşan aloe vera, yapısında aspirinin ana maddesi olan salisilik asit yer aldığı için özellikle sindirim ve bağışıklık sistemi üzerinde mucize etkiler gösterir.
Aloe vera sağlıkla ilgili konuların yanı sıra geçmiş zamanlarda gıdaların ömrünü uzatmak için de kullanılırdı. Buzdolabının olmadığı zamanlarda insanlar yiyeceklerini depolamadan önce aloe vera jeli içine yerleştirirdi. Böylelikle yiyeceklerin tazeliği korunur ve ömrü uzardı.
Aloe vera evde de kolaylıkla yetiştirilebilen bir bitki; iç mekânda fazla güneş almayan ve sıcaklığın 18 derecenin altına düşmediği ortamlarda rahatlıkla yaşayabilir. Zeolit ve perlitli toprakları seven aloe verayı 5-6 günde bir sulamak yeterli olur.
3,521 okunma