DEPREM ÇANTASINDA HANGİ MALZEMELER BULUNMALI?
Deprem hiçbir zaman gerçekleşmemesini dilediğimiz ama her zaman yaşanma ihtimali bulunan bir doğa olayı. Bize düşen, tüm tedbirlerimizi almış olarak hayatımıza devam etmek. Bir deprem çantasını hazır bulundurmak da bu tedbirler arasında yer alıyor. Çantada genel olarak yer verilmesi gerekenleri aşağıda listeledik. Elbette özel durumlarınıza göre daha farklı öncelikleriniz olacaktır. Her durumda unutulmaması gereken detaylar ise malzemeleri mevsime göre güncellemek, yiyecek, içecek ve ilaçların son kullanma tarihlerine dikkat etmektir. Ayrıca deprem çantası mutlaka kolayca ulaşılabilecek bir yerde, kolayca taşınabilecek ağırlıkta olmalıdır.
Deprem çantasında 3 gün boyunca yetebilecek miktarda su bulunmalıdır. Gıda malzemeleri bozulmayacak ürünlerden seçilmeli, örneğin işlem gerektirmeden yenebilecek konserve, kuru meyve, bisküvi olabilir. Uzmanlar tahin, pekmez gibi enerji veren besinlerin de çantaya dâhil edilmesini öneriyorlar.
Deprem sonrasında güvenlik nedeniyle elektrik kesintileri yaşamak olası bir durumdur. Böyle bir anda kendi elektriğinizi temin etmeniz gerekebilir. Aydınlatma gücü yüksek bir el feneri ile yedek pillere deprem çantasında yer verilmelidir.
Sizin veya aile fertlerinizden birinin kullanmakta olduğu ilaçlar var ise onların yedeklerini deprem çantasında bulundurmalısınız. Yine hafif yaralanmalarda işinize yarayacak malzemeleri içeren bir ilk yardım kiti de çantada hazır bulunmalı.
Hangi mevsim olursa olsun battaniye özellikle gece vakitlerinde ihtiyaç duyulan bir malzeme olabilir, bu nedenle deprem çantasında dört mevsim battaniye bulundurulmalı. Bir süre idare edebilecek giysiler mevsime göre seçilmeli. Sonbahar ve kış mevsimleri ise mutlaka yağmurluk, bere, eldiven, çorap ve kazağa yer verilmeli.
Hijyen malzemelerini bir poşette toplayarak deprem çantasına yerleştirebilirsiniz. Bunlar ıslak mendil, tuvalet kâğıdı, atık için poşet, dezenfektan ürünü, diş fırçası-macunu olabilir. Pandemi süreci düşünülerek çantada maske de bulundurulmalı.
Konserve açmaktan ip kesmeye kadar iş görebilen çok amaçlı bir çakıya deprem çantasının kolay ulaşılabilir gözünde yer verilmeli. Ateş yakmak gerekebilir düşüncesiyle aynı göze çakmak veya kibrit de yerleştirilmeli.
Telefon için yedek bir şarj cihazı veya mümkünse taşınabilir şarj cihazı (powerbank) deprem çantasında tutmak üzere temin edilmeli. Bununla birlikte önemli telefon numaralarının kaydedildiği bir defter de çantada bulundurulmalı.
Afet sonrasında herhangi bir yere veya kişiye not bırakmak ihtiyacı doğabilir. Böyle bir anda sıkıntı yaşamamak için çantada kalem, kâğıt veya bir defter olmalı. İhtiyaçlarınızı temin etmek, bir yerden bir yere gitmek gibi durumlar için de bir miktar parayı deprem çantasında tutmakta fayda vardır.
Yardım istemek, varlığından haberdar etmek, sesi daha uzağa duyurmak için çantaya bir düdük koyulmalı. Deprem sonrası televizyon, internet gibi haberleşme araçlarının kesintiye uğraması en muhtemel durumlardan biridir. Gerçekleşen deprem ve yardım çalışmaları hakkında bilgi alabilmek için bir radyoya da yine yedek pilleriyle birlikte yer verilmeli.
Yaz ayları olsa bile yaşanan bölgenin koşulları daha korunaklı olmayı gerektirebilir. Bu gibi yerler için deprem çantasında çadır ve/veya uyku tulumu hazır tutulmalıdır. Bunun dışında eğer çanta gereğinden fazla ağır olmadıysa çadır veya uyku tulumu elbette bütün deprem çantalarına dâhil edilebilir.
1,218 okunma