Yukarı
Halkbank Kültür ve Yaşam
fade
15748
post-template-default,single,single-post,postid-15748,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,flow-ver-1.4,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Yeşilin Mavinin Beyazın Şehri Bursa

Her şeyden önce Osmanlı Devleti’nin ilk başkenti olması sebebiyle önemli bir tarih taşıyıcısıdır. Bununla birlikte büyük bir sanayi kenti ve aynı oranda turizm şehridir. Yeşili de boldur mavisi de… Kültür ve Yaşam’ın Bursa sayfasına hoş geldiniz…

1#

17 ilçeye sahip Bursa’nın denize kıyı ilçeleri Gemlik, Nilüfer, Mudanya ve Karacabey’dir. Deniz taşımacılığı, tarım, zeytincilik, at yetiştiriciliği gibi konularda ülke ekonomisine büyük katkıları olan bu ilçeler yüzyıllara uzanan tarihsel kimlikleri, mis kokulu ormanları, pırıl pırıl denizleri ve sahilleriyle de ziyaretçileri kendilerine çeker.

2#

Anadolu’nun ticaret yolları üzerinde bulunan Bursa’da Osmanlı döneminde yapılan hanlar ve çarşılar bugün de ilgi odağı olan alışveriş mekânlarıdır. Şahane ipek ürünlere ve aksesuarlara ulaşmak isterseniz Hanlar bölgesine, özellikle 15’inci yüzyıl sonlarında II. Beyazıt tarafından yaptırılan Koza Han’a uğramayı ihmal etmeyin.

3#

Külliyeler, türbeler ve camiler Bursa’yı diğer şehirlerden farklı kılan önemli değerlerdir. Yıldırım Beyazıt zamanında yaptırılan ve çok kubbeli Osmanlı camilerinin ilki olan Ulu Camii, Türkiye’nin büyük ilgi gören anıtsal yapılarından biridir. Osman Gazi ve Orhan Gazi Türbeleri, Muradiye Külliyesi, Yeşil Camii ve Yeşil Türbe de şehrin diğer önemli tarihsel ve kültürel yapılarıdır.

4#

Osmanlıların ilk yerleştikleri bölgelerden biri olan ve tarihi dokusunu günümüze kadar koruyan Cumalıkızık sizi adeta bir zaman yolculuğuna çıkaracak. Sarı, beyaz, mor ve mavinin tonlarıyla badana edilen tarihi evleri -ki evlerin bir kısmı yöresel lezzetlerle karnınızı doyurabileceğiniz restoranlara dönüştürülmüş durumda, suyollarının süslediği daracık sokaklarıyla Cumalıkızık tam bir görsel şölen.

5#

İznik denince akla, tarihi Karahanlılara kadar uzanan sanatımız çini gelir. Cami, medrese, türbe, saray gibi yapıların iç ve dış süslemelerinde kullanılan çiniler, motifleri, desenleri ve çarpıcı renkleriyle bütün dünyada ün yapmıştır. Çini sanatı konusunda bir marka olan İznik, aynı zamanda tarihi alanlarıyla doğal bir açık hava müzesidir.

6#

Bursa, doğa harikalarıyla da dikkat çeken bir ilimizdir. Özellikle de şelaleler ve çevrelerindeki mesire alanları ziyaretçilerin ve doğa sporu tutkunlarının çok rağbet ettiği yerlerdir. Uludağ’ın eteklerinde Kestel ilçesinde yer alan, kar ve kaynak sularının oluşturduğu kanyondan dökülen Saitabat Şelalesi’ni ve Mustafakemalpaşa ilçesinin su ihtiyacını karşılayan Suuçtu Şelalesi’ni rotanıza kesinlikle eklemenizi öneriyoruz.

7#

Yeşili en yeşil, mavisi en mavi olan Bursa, 2500 metre yükseklikten bembeyaz bir gülümsemeyle bakar. Bursa’nın beyazı Uludağ’dır ve bu bölgenin kış kayak sporları için bir merkez haline gelmesi 1930’lara uzanır. İklimi, bitki örtüsü, gölleri, faunası ile Uludağ sadece Bursa’nın değil tüm ülkenin çekim merkezlerinden biridir. Marmara Bölgesi’nin bu en yüksek dağını yaz aylarında ise kamp alanlarında konaklamak ve yaylalarında oksijen depolamak için gezi listenize ekleyebilirsiniz.

8#

Şüphesiz Bursa’ya özgü lezzetlerden en meşhuru dünyaya bile nam salan İskender kebaptır. Sosuyla, sunumuyla öne çıkan İskender’i cantık, İnegöl köfte, ciğer kebabı, Kemalpaşa tatlısı takip eder. Seyahatinizden döndüğünüzde sevdiklerinize ikram edebileceğiniz Gemlik zeytini ve kestane şekerini eklemeyi biz de unutmayalım siz de.

 1,198 okunma

akin aksoy