Yukarı
Halkbank Kültür ve Yaşam
fade
13842
post-template-default,single,single-post,postid-13842,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,flow-ver-1.4,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

Ülkemizin Yetiştirdiği 8 İnsan Hazinesi

Usta-çırak ilişkisi içinde yetişmiş ve kendi ustalığını 10 yıldır sürdürüyor olmaları… Kendi alanlarında ender bulunan bilgiye sahip olmaları… Yaptıkları işe adanmışlıkları… Bu gibi ortak özelliklere sahip üstatlar “Somut Olmayan Kültürel Miraslar”ı yaşattıkları ve sonraki kuşaklara aktardıkları için “Yaşayan İnsan Hazinesi” olarak değer görüyorlar. Bu sayfamızda, UNESCO’nun Yaşayan İnsan Hazineleri listesine ülkemizden girmiş ve kimi hayata veda etmiş 8 değerli ismi ağırlıyoruz.

Hat ve Ebru Sanatının Büyük İsmi

Fuat Başar, hocasından hat sanatı için icazet aldığında 20’li yaşlarında, ebru sanatı için icazet aldığında 30’lu yaşlarındaydı. Yıllar içinde onlarca sanatkâr yetiştiren ve dünyanın birçok yerinde 300’den fazla sergi açan 1953 doğumlu sanatçı 2009 yılında UNESCO listesine girdi.

Sazın ve Sözün Aşığı

Asıl adı Veli Aykut olan halk ozanımızın babası da Âşık Büryani’dir.  Aynı zamanda Alevi-Bektaşi dedesi olan 1962 doğumlu ozan, âşıklık ve zakirlik alanında yaptığı hizmetler nedeniyle 2010 yılında “Yaşayan İnsan Hazinesi” olarak ilan edildi.

Dünyanın Mavi Boncuk Ustası

Mahmut Sür, bu toprakların en renkli el sanatlarından olan nazar boncuğunu tam 43 yıldır İzmir’deki Nazarköy’de geleneksel yöntemlerle yapan bir usta… 3000 yıllık bir kültürün taşıyıcısı olarak 2012 yılında UNESCO’nun “Yaşayan İnsan Hazinesi” listesindeki yerini aldı.

Süsleme Sanatının Zarif Hocası

Prof. Dr. Süheyl Ünver ile başladığı tezhip ve minyatür çalışmalarını 65 yıl sürdürmüş Cahide Keskiner bu alanda kuşaktan kuşağa kalacak kitaplar da üretti. 2015 yılında “Yaşayan İnsan Hazinesi” ilan edilen sanatçı 2018’in Kasım ayında aramızdan ayrıldı.

Anadolu’nun Müziği
denizli

Denizli’nin Gökçeyaka köyünde “Koca Usta” lakabıyla anılan Hayri Dev’in çobanlık yaparken çaldığı çam düdüğünün müziği 1992 yılında Fransız araştırmacıların kulağına kadar gitti ve bu buluşma, 2008 yılında Hayri Dev’in UNESCO listesine girmesiyle sonuçlandı. Koca Usta 2018 yılında hayata veda etti.

Çininin Sırrını Çözmüş Sanatkâr

25 yaşında çini sanatıyla tanışan Mehmet Gürsoy, bu sanatla geçirdiği 43 yıl içinde çok sayıda eser üretmekle, sergi açmakla, öğrenci yetiştirmekle kalmadı çinide orijinal renkler de yarattı. 2009 yılında “Yaşayan İnsan Hazinesi” ilan edilen sanatkâr çininin memleketi Kütahya’da çalışmalarını sürdürüyor.

Taş İşlemeciliğinin Emektar Sanatçısı

1928 yılında Ahlat’ta dünyaya gelen Tahsin Kalender 17 yaşında başladığı taş ustalığını, okuldan çeşmeye, minareden değirmene, evden camiye 500’den fazla yapı inşa ederek zirveye taşıdı. Elleriyle şekillendirdiği taşlar 2012 yılında “Yaşayan İnsan Hazinesi” ilan edilmesinin en kıymetli araçları oldu.

Ahşap ve Sedefi Sabırla Buluşturan Derviş

Ürettiği eserleri en özel koleksiyonlarda, müzelerde, yurt içi ve dışı sergilerde görebileceğiniz Salih Balakbabalar UNESCO listesindeki yerini 2015 yılında aldı. 1950 doğumlu sedefkârımız öğretim görevlisi vasfıyla da ahşap ve sedef işçiliği için çok sayıda nitelikli insan yetiştirdi.

 5,970 okunma

akin aksoy