9 Madde İle Aşure Yapımının Püf Noktaları
İslami takvimin ilk ayı olan Muharrem ayı, İslam’daki 4 kutsal aydan biridir. Muharrem ayının önemli günleri ise yılın ilk günü olan 1. günü ve Aşure Günü olan 10. günüdür. Aşure Günü’nün adını Arapça’da “on” anlamına gelen “aşara” kelimesinden aldığı düşünülür. Aşure Günü’nde gerçekleştiğine inanılan birçok kutsal olay da vardır. Günümüzde ise Muharrem ayı evlerde mis gibi aşurenin kaynadığı, bereketin komşular ve dostlar ile paylaşıldığı günler anlamına gelir. Aşure yapımı zahmetli ve özen isteyen bir tariftir, bu güzel tarifi en iyi şekilde uygulamanız için dikkat etmeniz gereken 9 püf noktayı listemizde bir araya getirdik.
Tüm tariflerde olduğu gibi aşurede de mükemmel lezzeti yakalamak için kaliteli malzeme kullanmanız gerekiyor. Kullanacağınız bakliyat ve kuru yemişlerin yeni mahsul olduğundan emin olun. Eğer organik malzemeler kullanmayı tercih ederseniz, tarifteki pişirme sürelerinin uzayacağını da hesaba katın.
Kullanacağınız malzemeleri bir gece önceden ıslatmanız, aşurenin hakkını vermeniz için büyük önem taşıyor. Nohut, fasulye ve buğday gibi malzemeleri bir gece önceden ıslatmak yerine düdüklü tencere kullanmayı tercih edebilirsiniz ama bu durum aşurenizin lezzetini etkileyebilir. Aşurenizin maksimum lezzette olması için unutmamanız gereken bir başka detay ise bakliyatları iyi su ile ıslatmak.
Aşure yapımında en sık rastlanan hatalardan biri üşengeçlik yaparak tüm malzemeleri aynı tencerede ıslatmak. Malzemeler farklı sürelerde pişecekleri için hem ıslatırken hem de pişirirken ayrı tencerelerde olmalılar. Ayrıca sabah aşureyi pişirme işlemine geçtiğinizde malzemeleri ıslattığınız suları dökmeniz ve haşlama işlemine temiz suyla devam etmeniz gerekiyor.
Aşure malzemeleri ekledikçe çoğalacak, çoğalacak ve sonunda tüm mahalleye yetecek boyutlara ulaşacak, bu sebeple buğdayı ıslatacağınız yani aşurenin tüm malzemelerinin bir araya geleceği tencereyi evinizdeki en büyük tencereler arasından seçmelisiniz.
Aşurenizin içine ekleyeceğiniz kuru yemişleri de en önce yıkamanız daha sonra ise çöplerden ve saplardan arındırmanız gerekiyor. Kuru yemişlerin yumuşamasını sağlamak ve kullanıma hazır hale getirmek için kaynar suda ıslatın ve bir süre dinlenmelerine izin verin.
Herkesin aşure konusundaki hassasiyetleri farklıdır. Eğer siz de aşurenizin bembeyaz bir görüntüsü olmasını istiyorsanız, pişirme sırasında önceden iyice yıkanmış pirinç ya da süt ekleyerek aşurenizin açık renkli olmasını sağlayabilirsiniz.
Sağlık sorunları nedeniyle ya da formuna dikkat etmek amacıyla rafine şeker kullanmayı tercih etmeyenlerdenseniz, aşurenizi toz şeker yerine pekmez ile tatlandırabilirsiniz. Fakat pekmezin de aşurenin rengini biraz koyultabileceğini unutmayın.
Portakal kabuğu, aşureye lezzet vermek için en sık kullanılan malzemeler arasında yer alır. Fakat portakal kabuğu kullanırken dikkatli olmak gerekir çünkü portakal kabuğunu rendelerken kabuğun beyaz kısmını da rendelerseniz, aşureniz acılaşır. Bu durumun önüne geçmek için portakal kabuğu rendelemek yerine aşurenize bir kaşık portakal reçeli katmayı tercih edebilirsiniz.
Büyük zahmetlerle hazırladığınız aşureyi en güzel şekilde sunmanız için aşurenin servisi aşamasında dikkat etmeniz gereken püf noktalar bulunuyor. İncir ve ceviz gibi aşurenin kararmasına sebep olacak malzemeleri tencereye en son aşamada eklemeniz ya da sadece serviste kullanmanız büyük önem taşıyor. Ayrıca aşureyi servise hazırlarken, nar taneleri gibi sunuma renk katacak meyveleri tercih edebilirsiniz.
1,617 okunma