Yukarı
Halkbank Kültür ve Yaşam
fade
11255
post-template-default,single,single-post,postid-11255,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,flow-ver-1.4,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive

8 Madde İle Bedri Rahmi Eyüboğlu ve Yazma Festivali

Sanatçı bir ailenin ferdi olan Bedri Rahmi Eyüboğlu, Türkiye’nin çok yönlü sanatçılarından biri olarak, sanat tarihimizde değerli izler bıraktı. Ressam, yazar ve şair Bedri Rahmi’yi ve her sene İstanbul Kalamış’taki evinde düzenlenen Geleneksel Yazma Şenliği’ni 8 maddede listeliyoruz…

1#

Şimdiki Mimar Sinan Üniversitesi, o zamanların “Akademi”sinde Ahmet Haşim, İbrahim Çallı gibi isimlerden ders alan Bedri Rahmi Eyüboğlu eğitimine Paris’te devam etti ve hem edebiyat hem de güzel sanatlar alanında ülkenin önde gelen isimleri arasında yer aldı.

2#

Cemal Tollu’nun kurucusu olduğu “D Grubu” ressamları arasında bulunan Bedri Rahmi, Avrupa’da ve Türkiye’de birçok sergi açtı. Yurt dışında bulunduğu yıllarda ülkesiyle bağını koparmayan sanatçının eserlerinde Türk Halk Sanatı’nın etkisi görülür.

3#

“Ben doğuştan ressam olmadım, çalışarak ressam oldum.” diyen Bedri Rahmi, sanat hayatı boyunca araştırdı, çalıştı ve hep üreten bir sanatçı oldu. Sanat eğitimine başladığı Akademi’ye yıllar sonra ders vermek üzere geri döndü; yurt dışında önemli üniversitelerde de konuk profesör olarak bulundu.

4#

Bedri Rahmi aynı zamanda bir şairdi de… Daha okul yıllarında şiire ilgi duymaya başlayan Eyüboğlu’nun birçok şiir kitabı basıldı. En ünlü şiirlerinden biri ise kuşkusuz “Karadut” oldu.

5#

Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun Kalamış’ta kendi ismini taşıyan sokakta bulunan evi günümüzde Mavi Kaplumbağa Sanat Galerisi olarak sanat meraklılarına, öğrencilerine hizmet veriyor. Birçok sanat eserinin üretimine şahit olan, birçok sanatçıyı ağırlamış bu önemli evin ileride yaşayan bir müzeye dönüştürülmesi yönünde çalışmalar da bulunuyor.

6#

İşte bu sanat dolu evin bahçesinde her sene Geleneksel Yazma Şenliği düzenleniyor ve kültürümüzün en eski değerlerinden biri olan yazma ve Eyüboğlu ailesinin ellerinden çıkan güzeller güzeli yazma motifleri sanatseverler ile buluşuyor.

7#

Anadolu’da köklü bir tarihi olan “yazmacılık” Eyüboğlu ailesi için bir aile geleneği haline gelmiş. 1951 yılında ilk yazma sergisini açan Bedri Rahmi ve kendisi gibi bir sanatçı olan eşi Eren Eyüboğlu’nun yazma motifleri sene boyunca düzenlenen atölyelerde geleneksel yollar kullanılarak çoğaltılıyor.

8#

Bu değerli motifler kullanılarak hazırlanan yastık kılıfı, masa örtüsü gibi tekstil ürünleri ve çeşit çeşit kıyafet her sene haziran ayında düzenlenen Geleneksel Yazma Şenliği’nde sergileniyor ve satışa sunuluyor. Bu sene 2-3 Haziran tarihleri arasında düzenlenecek sergiyi ziyaret ederek bu büyük sanatçının yazma motiflerini yakından görebilirsiniz.

 1,776 okunma

akin aksoy